Τι θα μπορούσε να γίνει για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων

Δημος Διρφυων Μεσσαπιων. Πρωτεύουσα κωμόπολη τα Ψαχνα με 6000 κατοίκους, περιμένοντας την νέα απογραφή πληθυσμού. 17 χιλιόμετρα βόρεια της Χαλκίδας με την οποία συνδέεται οδικώς μέσω επαρχιαρχικης οδού Χαλκίδας Αιδηψού.

Τα Ψαχνα κτισμένα σε μια περιοχή με χαμηλή βλάστηση που την διαρρέει ο Μεσαπιος ποταμός όπου αγκαλιάζεται με λόφους και πεδιάδες σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα. Πυλώνας της πόλης είναι η παρουσία του πανεπιστημίου,όπου θα έπρεπε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή ως προς την καλαισθησία του χώρου, στον δρόμο στα πεζοδρόμια στον φωτισμό, στην σήμανση και στην διαφήμιση του ιδρύματος ακόμα και στην αστική συγκοινωνία συνδέοντας το ίδρυμα με το κέντρο.

Σημαντικά στα Ψαχνα ,η κεντρική πλατεία, η βιβλιοθήκη, το λαογραφικό Μουσείο, τα διατηρητέα, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος με την σπάνια αρχιτεκτονική. Κοντά στην πόλη βρίσκονται η μόνη Μακρυμαλλης ,ο Άγιος Παρθενιος ,ο Ιωάννης Καλυβιτης η Παναγία Γοργουπηκοου,η Παναγία Περιβλεπτου ,η Παναγία Μυρτιδιωτισσας.

Ολα αυτά καταλαβαίνετε ότι θαπρεπε να είναι πόλος έλξης επισκεπτων θρησκευτικού χαρακτήρα και Τουρισμού.

Θα επρεπε όλοι να βοηθήσουμε στην διαφήμιση των συγκεκριμένων μονών, ο Δήμος,τα κοινοτικά συμβούλια,τα εκκλησιαστικα συμβούλια ώστε να προσελκύσουν κόσμο ,όπου ειδικά τους καλοκαιρινους μήνες έχοντας κοντά παραλίες όπως των Πολιτικών, της Δάφνης, του Λημνιωνα, της Χιλιαδους ,να είναι ένας προορισμός για όλα τα γούστα.

Και βέβαια δεν ξεχνώ το Καστρί, Το Ουρδι ,το Κριεζωτιο. Στα μειονεκτηματα το κακό οδικό δίκτυο η μη υπαρξη καταλυμάτων. Στα ακόμα θετικά ο Σκοπευτικος όμιλος οι αθλητικοί σύλλογοι οι χορευτικοι, εκπολιτιστικοι ,ο σύλλογος εθελοντικων Δυνάμεων Δασοπροστασιας, το ΚΕΠ ,το Κέντρο υγείας.

Έχει τόσα πολλά θετικά ή κωμόπολη των Ψαχνων ,αλλά και τόσα αρνητικά εκ των οποίων πολλά εύκολα διορθώνονται με βούληση και δουλειά. Λείπει ένα σχολείο ακόμα που θα στεγάσει το ΕΠΑΛ, λείπει η πεζοδρομηση μπαίνοντας στην πόλη, εκεί που στέκεται επιβλητικά ο Αγγελής Γοβιος, λείπει ο σύγχρονος φωτισμός, λείπει και ο καλλωπισμός του Μεσσαπιου( βλέπε Τρίκαλα ποταμιι). Υπάρχει Αστυνομικό τμήμα, υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις με τεννις γήπεδα, καθώς και η ανέγερση του νέου κλειστου Μπάσκετ.

Μια πόλη λοιπόν με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, συνδυάζοντας θρησκευτικό, εναλλακτικό, βιομηχανικό τουρισμό καθώς εδρεύουν στην πόλη εταιρείες όπως η Σογια, η Ευβοϊκό Ζύμη,το Παλιρροια Σουλιώτης. Προτάσεις, οδικό δίκτυο, πεζοδρομηση, καθαριοτητα, συγχρόνως φωτισμός, νόμιμο παρκάρισμα και όχι άναρχο,αγάπη για τον τόπο,προστασία και αγκάλιασμα του Πανεπιστημίου.

Προάστιο αν μπορεί να το πει κάποιος η δημοτική ενότητα της Καστελλας με τα ίδια προβλήματα των δρόμων και ιδιαίτερα του κεντρικού άξονα που πηγαίνει προς βόρειο ευβοια. Κανείς από την πρώην νομαρχία και τώρα περιφέρεια δεν έχει λύσει το αυτονόητο τον δρόμο την σήμανση, την διασταύρωση για Πολιτικά- Βόρειο Εύβοια, Ψαχνά. Η εικόνα επισκεπτων προς Βόρεια Εύβοια παραθέτει σε εποχές δεκαετίας του 1960.

Εν κατακλείδι με δουλειά όραμα επενδύοντας στην καλαισθησία στην καθαριοτητα στο σεβασμό πρώτα των ντόπιων και μετά των επισκεπτων η εικόνα αλλάζει. Θέληση να υπάρχει και έργα από την περιφέρεια όπου έχει αφήσει όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων στο τίποτα με κανένα έργο και σχεδιασμό. Αλήθεια όταν παιρνανε για Βόρειο Εύβοια αυτοί όλοι που θα σώσουν με τα σχέδια τους την καμμένη πλευρά του νησιού τη βλεπουν; Τους αρεσει;

Υστερόγραφο:Τα Ψαχνά με τον εύφορο κάμπο, τους αγρότες του,τα προϊόντα πατάτες, σκόρδα, φασόλια είναι γνωστά σε όλη την χώρα. Πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν αξιοποιήσει κάποια και με διάφορες εκδηλώσεις κάθε χρόνο προσελκυοντας κόσμο πχ ο Τυρναβος με την καθαρή Δευτέρα. Πρόταση κάθε χρόνο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια γιορτή πχ πατάτας, σκόρδων, που θα διαφημίζαμε τα προϊόντα ή οποία θα μπορούσε να κολλήσει στα Μεσαπια όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, στα Ψαχνα και γενικότερα στον Δήμο Διρφυων Μεσσαπίων