Εισβολή στην Ουκρανία: «Όχι» Ζελένσκι σε διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία

Αρνητικός ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην προοπτική διεξαγωγής διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σε λευκορωσικό έδαφος, καθώς, όπως λέει, η Λευκορωσία είναι μια χώρα εχθρική προς τη δική του. Μάλιστα, αντιπρότεινε Κωνσταντινούπολη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βαρσοβία ή Μπακού.«Θέλουμε οποιαδήποτε άλλη πόλη δεν εκτοξεύονται πύραυλοι προς εμάς. Όχι, πάντως το Μινσκ» είπε.  

«Τώρα λέμε όχι στο Μινσκ. Ο χώρος για τη συνάντηση μπορεί να είναι σε άλλες πόλεις. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε το τέλος του πολέμου. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – όλα αυτά τα προτείναμε στη ρωσική πλευρά. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη μας ταιριάζει. Σε μια χώρα από το έδαφος της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι. Μόνο έτσι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο».

«Εύχομαι ειλικρινά η Λευκορωσία να γίνει τόσο ευγενική και ασφαλής χώρα, όσο την έχουν γνωρίσει όλοι πριν από λίγο καιρό. Κάντε τη σωστή επιλογή, είναι η κύρια επιλογή της ζωής σας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα, η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους Ουκρανούς την εκεχειρία, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει το πρωί της Κυριακής ότι η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για τον σκοπό αυτό.«Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, η ρωσική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης, έφτασε στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς», ανέφερε ο Πεσκόφ στο RIA Novosti.Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στην πόλη Γόμελ και περιμένει την απαντηση των Ουκρανών.Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι είχαν προετοιμάσει όλα τα απαραίτητα για τη συνάντηση των αντιπροσωπειών και πλέον ασχολούνται με την επίλυση ζητημάτων πρωτοκόλλου.Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί.