Έκθεση της Εσθονίας συνδέει τον Καμμένο με «βιτρίνες» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Μια έκθεση των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών, περιγράφει τις επαφές του πρώην υπουργού Άμυνας με ιδρύματα και Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κατά τους Eσθονούς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «βιτρίνα» των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.
Την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει ομόθυμα τη ρωσική επιθετικότητα, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος συντάσσεται ανοιχτά υπέρ της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε πληθώρα αρνητικών σχολίων για το «like» που πάτησε στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, επιδοκιμάζοντας την ανάρτηση της πρεσβείας που καλούσε την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και τα μίντια της χώρας να «συνέλθουν» και να «να σταματήσουν την αντι-ρωσική προπαγάνδα».

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ο κ. Καμμένος δεν κρύβει την συμπάθειά του απέναντι στη Μόσχα και στη σύγχρονη καπιταλιστική φυσιογνωμία της, που φαίνεται ότι έχει γοητευσει τον πρώην συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα.

Μια από τις αναρτήσεις του άλλωστε που προκάλεσαν πλήθος σχολίων ήταν η φωτογραφία, στην οποία φορούσε ρωσικό σκούφο ο οποίος είχε πάνω του ένα σφυροδρέπανο. Καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται και το γεγονός πως ο πρώην υπουργός Άμυνας εμβολιάστηκε κατά του Covid19 στη Σερβία, με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Παράλληλα μια έκθεση των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών, περιγράφει τις επαφές του πρώην υπουργού Άμυνας με ιδρύματα και Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία κατά τους Eσθονούς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «βιτρίνα» των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, λίγους μήνες μετά την de facto προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών, το think tank των ΑΝΕΛ, ένα συνέδριο υπό τον τίτλο «Η Ασφάλεια της Ευρώπης: Μία Νέα Γεωπολιτική Διάσταση».

Η έκθεση των εσθονικών μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάζει το vice.com

Οι Εσθονοί στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε το 2021 ισχυρίζονται ότι το εν λόγω συνέδριο «συνδιοργανώθηκε» από την στρατιωτική μονάδα «54777», που αποτελεί το τμήμα ψυχολογικών επιχειρήσεων (psy-ops division) της GRU – δηλαδή των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Μάλιστα, στην αναφορά τους οι Εσθονοί επικαλούνται συνέντευξη του διοικητή της μονάδας Alexander Shchedrin στην κρατική ρωσική εφημερίδα “Parlamentskaya Gazeta”, όπου με τον τίτλο του Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου της Ρωσικής Διασποράς -το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται από τους Εσθονούς ως «βιτρίνα» της GRU- περιέγραψε τον σκοπό αυτής της δράσης, δηλαδή την προώθηση των ρωσικών θέσεων στην Ευρώπη.

Όπως δήλωνε ο Schendrin, μαζί με το μέλος Κρατικής Δούμας Franz Adamovich Klintsevich, εντόπισαν τον αδύναμο κρίκο στη Δύση –την Ελλάδα, και εκεί μία φιλική προς τη Ρωσία οργάνωση- και διοργάνωσαν το συνέδριο.

Στην έκθεση μάλιστα αναφέρεται ότι ο Καμμένος καθόταν λίγα μόλις μέτρα από τον Klintsevich, που ήταν από τους εμπνευστές του σχεδίου.

Επίσης, οι Εσθονοί ισχυρίζονται ότι ο Καμμένος, λίγο πριν τις εκλογές του 2015, συμμετείχε σε ένα «στρογγυλό τραπέζι» για τις ελληνικές εκλογές, το οποίο διοργανώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων InfoRos, το οποίο χαρακτηρίζουν επίσης «βιτρίνα» της μονάδας «54777».

Μάλιστα, σημειώνουν ότι έκανε από κοινού δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης με τον διευθυντή του InfoRos, Denis Tyurin, για τον οποίο, επίσης, υποστηρίζουν ότι είναι αξιωματικός της «54777». Αυτό που οι Εσθονοί θέλουν να δείξουν, είναι ότι οι ρωσικές υπηρεσίες μπορούσαν πολύ εύκολα να στείλουν τα μηνύματα τους προς τη Δύση, χρησιμοποιώντας ως «βιτρίνα» ΜΜΕ και ΜΚΟ.