Νέα ρεκόρ στις τιμές σίτου και αραβοσίτου στην Ευρώπη – Πώς επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία


Οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν χθες σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.Οι τιμές του σίτου άλεσης και του αραβοσίτου έκλεισαν σήμερα σε νέο ρεκόρ στην ευρωπαϊκή αγορά, αντίστοιχα σε 351,25 ευρώ και 340 ευρώ ανά τόνο για την προθεσμία του Μαρτίου 2022, επηρεασμένες από τη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ουκρανία ήταν παραδοσιακά βασικός εξαγωγέας δημητριακών. Παλαιότερα την αποκαλούσαν «σιτοβολώνα της Σοβιετικής Ένωσης», ή ακόμα και «σιτοβολώνα της Ευρώπης».

Ήδη οι αγορές γεωργικών προϊόντων πληρώνουν το τίμημα. Οι τιμές του σιταριού αυξάνονται κατακόρυφα, αφού το 40% της ουκρανικής παραγωγής καλλιεργείται στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα εκτιμάται, ότι το 8% καλλιεργείται σήμερα στις αυτονομιστικές περιοχές. Στα ύψη και το καλαμπόκι, αλλά και η ελαιοκράμβη. Αυξήσεις καταγράφονται και σε πρώτες ύλες, λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Διεθνής αγροτική Έκθεση

Στο Παρίσι, η Διεθνής Αγροτική Έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου. Δεν αποκλείονται εντάσεις, αφού η 1η Μαρτίου συνέπεσε με το τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε αγροτοβιομηχανίες και σούπερ-μάρκετ, οι οποίες καθορίζουν τιμές και τα έσοδα των αγροτών κατά τη διάρκεια της χρονιάς.