FILE - In this Tuesday, Dec. 17, 2013, file photo, Russian President Vladimir Putin, right, and his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovych, left, react after signing an agreement in Moscow. The United States and its European allies stepped up their pressure on Russia to end its intervention in Ukraine by imposing the most comprehensive sanctions against Russian officials since the Cold War. Viktor Yanukovych is one of the four Ukrainians newly targeted by the Treasury Department. The former president fled Ukraine for Russia and has supported the dispatch of Russian troops into Ukraine. (AP Photo/Ivan Sekretarev, File)

Ουκρανικά ΜΜΕ: Γιανουκόβιτς αντί Ζέλενσκι θέλει ο Πούτιν

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα Ουκρανικά ΜΜΕ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ετοιμάζει να επαναφέρει στην προεδρία της Ουκρανίας, στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο Γιανουκόβιτς διετέλεσε πρόεδρος από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 και στη συνέχεια αποπέμφθηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας και το λαό, καθώς τον Νοέμβριο του 2013 είχε απορρίψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν υπέρ μιας νέας δανειακής συμφωνίας «διάσωσης» με τη Ρωσία.

Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν όλους τους επόμενους μήνες ήταν άγριες, που στέρησαν τη ζωή σε πολλούς Ουκρανούς. Εν τέλει, αποφασίστηκε η αντισυνταγματική καθαίρεση του Γιανουκόβιτς από το αξίωμα του Προέδρου, στις 22 Φεβρουαρίου 2014 και κατέφυγε στο Χάρκοβο, αρνούμενος όμως να παραιτηθεί. Χαρακτήρισε μάλιστα «πραξικόπημα» τις διαδηλώσεις του κόσμου.Μετά από αυτό, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας κήρυξε τον Γιανουκόβιτς «έκπτωτο» και χρέη προέδρου ανέλαβε ο πρόεδρος της βουλής Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Στις 24 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Γιανουκόβιτς με την κατηγορία της «μαζικής δολοφονίας πολιτών». Ο ίδιος βρισκόταν στο Ροστόφ της Ρωσίας και σε συνέντευξή του απέδωσε τις ευθύνες στους αντιπάλους του.Στο παρελθόν είχε υπηρετήσει και ως Πρωθυπουργός της Ουκρανίας από το Νοέμβριο του 2002 εώς τον Ιανουάριο του 2005, καθώς και από τον Αύγουστο του 2006 εώς και τον Δεκέμβριο του 2007.