Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονίζουν έλληνες δημοσιογράφοι που επέστρεψαν – «Μας σημάδευαν 40 σκοπευτές»

«Κοιτούσαμε μπροστά, βλέπαμε ακριβώς τα όπλα να μας σημαδεύουν και τις κάννες των δύο τανκς»Από την Ουκρανία στην Ελλάδα επέστρεψαν το απόγευμα του Σαββάτου πολλοί Έλληνες της Μαριούπολης. Ανάμεσά τους και έλληνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι βρέθηκαν από τις πρώτες μέρες στο μέτωπο του πολέμου.

Τα όσα έχουν να πουν συγκλονίζουν…

Ενδεικτικά τα όσα είπαν οι δημοσιογράφοι στου ΣΚΑΙ, Σταύρος Ιωαννίδης και Ηλίας Μπασίσογλου. Σε ζωντανή σύνδεση από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος οι δύο Έλληνες περιέγραψαν όσα έζησαν στην καρδιά των εξελίξεων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Εκεί παγώσαμε πραγματικά»

Ειδικότερα, ο Ηλίας Μπασίσογλου σημείωσε χαρακτηριστικά πως «βγαίνοντας από τη Μαριούπολη, πέσαμε στο ρωσικό μπλόκο και δεν μας σημάδευαν μόνο ένας σκοπευτής. Τριάντα, σαράντα σκοπευτές ήταν. Ήταν έτοιμοι σε θέση μάχης και σημάδευαν εμάς. Η κάννη των δύο τανκς, το ένα που φαινόταν στην κάμερα και ένα άλλο δεξιά, σημάδευε εμάς και κάποια στιγμή ο επικεφαλής της ρώσικης επιχείρησης έβαλε μια δυνατή φωνή και είπε πιθανώς, όπως καταλάβαμε εμείς, ‘πάρτε θέση μάχης’. Τότε τριάντα, σαράντα φαντάροι σημάδευαν εμάς».

«Εκεί παγώσαμε πραγματικά! Κοιτιόμασταν και μείναμε ακίνητοι. Κοιτούσαμε μπροστά, βλέπαμε ακριβώς τα όπλα να μας σημαδεύουν και τις κάννες των δύο τανκς».

«Η παραμικρή κίνηση από την πλευρά μας θα μπορούσε να φανεί απειλητική και θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα πάρα πολύ δύσκολα. Να ανοίξουν πυρ ενδεχομένως για να χτυπήσουν το κομβόι. Δεν μας πίστευαν στην αρχή. Δεν πίστευαν ότι είμαστε όντως ένα ανθρωπιστικό κομβόι με δημοσιογράφους και οικογένειες που ακολουθούσαν. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ να περάσουμε από εκείνο το σημείο» πρόσθεσε ο Σταύρος Ιωαννίδης.

«Περάσαμε ώρες που προσπαθούσαμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί αυτό έπρεπε να κάνουμε» κατέληξε.

in.gr