Αυστραλία: Ξεκίνησε νομική διαδικασία σε βάρος της Ρωσίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει, από κοινού με την Ολλανδία, νομική διαδικασία εις βάρος της Ρωσίας στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πριν από οκτώ χρόνια.

Η Ρωσία ήταν υπεύθυνη, με βάση το διεθνές δίκαιο, για την κατάρριψη του αεροσκάφους και η προσφυγή στον οργανισμό αυτόν για την ασφάλεια των αερομεταφορών που υπάγεται στον ΟΗΕ, ήταν ένα βήμα παραπάνω για την απόδοση δικαιοσύνης για τα 298 θύματα, περιλαμβανομένων 38 Αυστραλών, ανέφεραν σε σημερινή τους ανακοίνωση ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν.Η κοινή νομική δράση με βάση το Άρθρο 84 της Σύμβασης Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας είναι ξεχωριστή από την δίκη για ανθρωποκτονία από πρόθεση που αντιμετωπίζουν στην Ολλανδία τέσσερις κατηγορούμενοι.

Η πτήση MH17 κατευθυνόταν από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ στις 17 Ιουλίου του 2014 όταν επλήγη από ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους αέρος–σύμφωνα με διεθνείς ερευνητές και εισαγγελείς, πάνω από την ανατολική Ουκρανία, η οποία ελεγχόταν από τους φιλορώσους αποσχιστές.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη και έχει προωθήσει μια σειρά από εναλλακτικές θεωρίες, τις οποίες οι διεθνείς ερευνητές έχουν απορρίψει ως αστήρικτες.

Η ετυμηγορία στη δίκη για ανθρωποκτονία με κατηγορούμενους τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει παρουσιαστεί στο ολλανδικό δικαστήριο.

Η Αυστραλία και η Ολλανδία θα βασιστούν σε στοιχεία ότι η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος που μεταφέρθηκε από τη Ρωσία σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας υπό τον έλεγχο φιλορώσων αποσχιστών και συνοδευόταν από ρωσικό στρατιωτικό πλήρωμα, αναφέρει η ανακοίνωση.