Τζανάκης: Θα φτάσουμε τα 35.000 κρούσματα αν δεν προσέξουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον 2


O Νίκος Τζανάκης ζήτησε προσοχή για τη μετάλλαξη Όμικρον 2 του κορονοϊού.Την εκτίμηση ότι «ζούμε στον αστερισμό της μετάλλαξης Όμικρον 2» διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκηςζητώντας από όλους να δείξουν προσοχή καθώς, όπως εξήγησε, είναι 50% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως είπε η μετάλλαξη Όμικρον 2 αναμένεται να εκτοπίσει την αρχική μετάλλαξη Όμικροναναφέροντας, στον ΣΚΑΙ, ότι πλέον αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών.

O Νίκος Τζανάκης εκτίμησε, ωστόσο, ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 «δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον» προειδοποιώντας, πάντως, ότι είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και «μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των θανάτων δεν θα ανέβει ενώ σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, είπε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2.

«Η Όμικρον 2 διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί» προειδοποίησε ο Νίκος Τζανάκης ο οποίος είπε για την 4η δόση του εμβολίου ότι δεν συζητείται για τον γενικό πληθυσμό.