Μπάιντεν: “Ο Πούτιν είναι δολοφόνος δικτάτορας” – Συντάσσεται φάκελος για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Ο Τζο Μπάιντεν επανήλθε στα εγκλήματα πολέμου που “διαπράττονται στην Ουκρανία” και στον Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο χαρακτήρισε ως “δολοφόνο δικτάτορα” και “καθαρό κακοποιό”.Σε εκδήλωση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, τη γιορτή των Ιρλανδών, στο Καπιτώλιο, ο αμερικάνος Πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταφέρθηκε κατά του Ρώσου προέδρου. Ο Πούτιν είναι “δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.Πρόσθεσε ακόμη πως ο Ρώσος πρόεδρος “πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά του”, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθει σε βάρος της Μόσχας.

Παράλληλα, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης και τεκμηρίωσης πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε πως κατά τη γνώμη του έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και “ο Ρώσος πρόεδρος είναι υπέθυνος για αυτά”.

Όπως είπε ο κ. Μπλίνκεν, οι επιθέσεις κατά άμαχων συνιστούν έγκλημα πολέμου, ενώ τόνισε πως η Ρωσία απαγάγει συστηματικά τοπικούς αξιωματούχους (σ.σ.: δημάρχους, κοινοτάρχες) στην Ουκρανία και ήδη τους αντικαθιστά με “μαριονέτες” του Κρεμλίνου.