Κλέβουν βενζίνη-diesel με τρύπα στο ντεπόζιτο: Πως να μην σε κλέψουν

Με τις τιμές καυσίμων να είναι απλησίαστες, αυξάνονται τα κρούσματα κλοπής βενζίνης και diesel. Οι κλέφτες τρυπούν το ρεζερβουάρ από την κάτω πλευρά και έτσι αδειάζουν βενζίνη ή diesel σε χρόνο dt. Δες μερικούς εύκολους τρόπους να γλιτώσεις!Με 2 ευρώ το λίτρο ήρθε στη μόδα η κλοπή βενζίνης & dieselΤο αυτοκίνητο είναι ένα από τα βασικά μας αγαθά, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί στόχο επίδοξων κλεφτών. Η μόδα λίγους μήνες πριν είχε να κάνει με την κλοπή καταλυτών, ωστόσο, πλέον, έχει μπει στο παιχνίδι μια νέα μορφή κλοπής που τείνει να γίνει μάστιγα και έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας. Κλοπή βενζίνης και diesel, λοιπόν, την ίδια στιγμή που οι τιμές των υγρών καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε παγκόσμια κλίμακα και η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα βρέθηκε να έχει σκαρφαλώσει ακόμα πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, μέχρι και 2,5 ευρώ το λίτρο στα νησιά!

Τρυπούν το ρεζερβουάρ & μεταγγίζουν το καύσιμο σε μπιτόνια

Επειδή λοιπόν οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρήκαν τον τρόπο να μην μπορεί να κλέψει κανείς την βενζίνη αντλώντας τη από το στόμιο ανεφοδιασμού (σ.σ. από την τάπα που γεμίζει δηλαδή με τις τρόμπες που έγιναν γνωστές ως «βενζινοκλέφτες»), σχηματίστηκαν νέες τάσεις -δυστυχώς- στις παράνομες δραστηριότητες γύρω από την κλοπή καυσίμων! Η λογική λέει ότι πρώτα «σταμπάρουν» με κάποιο τρόπο τα αυτοκίνητα που έχουν αρκετό καύσιμο στο ρεζερβουάρ, ίσως παρακολουθώντας πρατήρια υγρών καυσίμων.

Έπειτα, οι ληστές βρίσκουν το αυτοκίνητο σταθμευμένο, σηκώνουν το αυτοκίνητο με γρύλο, τρυπούν το ντεπόζιτο από την κάτω πλευρά του αυτοκινήτου και έτσι μεταγγίζουν τη βενζίνη ή το diesel σε δοχεία. Με αυτό τον τρόπο, με τη μέθοδο των συγκοινωνούντων δοχείων (σ.σ. από τη μία το ρεζερβουάρ και από την άλλη το δοχείο των κλεφτών), η κλοπή των υγρών καυσίμων γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο, ενώ παράλληλα καταστρέφεται διαπαντώς η δεξαμενή του αυτοκινήτου.

Πως να μην σου κλέψουν τη βενζίνη ή το diesel

Απλές, αλλά έξυπνες συμβουλές μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο κλοπής καυσίμων, από την οποία ενδεχομένως να προκύψουν παράπλευρες ζημιές στη φανοποιεία με γρατζουνιές και βαθουλώματα, καθώς οι κλέφτες δεν θα είναι και τόσο… gentlemen σηκώνοντας το αυτοκίνητό.

Πρώτα από όλα, δεν χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να διευκολύνουμε τους κλέφτες, παρκάροντας το αυτοκίνητό μας πάνω σε πεζοδρόμιο. Με τον τρόπο αυτό το σήκωμα με γρύλλο είναι ευκολότερο. Την ίδια στιγμή, παρκάροντας κολλητά σε τοίχο, η ανύψωση με γρύλλο καθίσταται δυσκολότερη και, πιθανώς, οι κλέφτες να αφήσουν στην μέση την απόπειρά τους.

Επιπλέον, καλό θα ήταν να παρκάρετε το όχημά σας σε όσο το δυνατόν πιο φωτεινό σημείο, αφού, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές μπορεί να σκεφτούν ότι θα τους δει κάποιος περαστικός, οπότε θα εγκαταλείψουν τη σκέψη για απόπειρα κλοπής.

Μία διαφορετική λύση θα μπορούσε να είναι ενας πιο «ευαίσθητος» συναγερμός που να ενεργοποιείται με την παραμικρή κίνηση. Έτσι, όταν κάποιος προσπαθήσει να σηκώσει το αυτοκίνητο για να τρυπήσει το ντεπόζιτο, θα ενεργοποιηθεί ο συναγερμός και πιθανώς να εγκαταλείψει την προσπάθειά του.

Σε όσους υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, υπάρχει μια πιο hi-tech προτάση. Αυτή είναι η εγκατάσταση κάμερας που συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο δίνοντας πλήρη εικόνα για εσωτερικό και εξωτερικό του οχήματος. Επιπρόσθετα, η επιλογή ενός κλειστού φυλασσόμενου με κάμερες και securities χώρου είναι προτιμότερη από το να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας εκτεθειμένο έξω, ειδικά εφόσον είναι μοντέλο μεγάλου κυβισμού, που μπορεί να οδηγήσει στη σκέψη ότι είναι φουλαρισμένο από καύσιμα.

Τέλος, μπορείτε να εξετάσετε τις επιλογές σας και τις παροχές που θα δίνει η ασφαλιστική σας εταιρεία σε τέτοιες περιπτώσεις, επειδή το κόστος αντικατάστασης της δεξαμενής υγρών καυσίμων στα αυτοκίνητα είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ασφαλιστή σας για το συγκεκριμένο θέμα.