Έρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου – Θα πέσει κι άλλο ο ηλικιακός κόφτης;

Προ των πυλών φαίνεται να είναι η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το φθινόπωρο, χωρίς να αποκλείεται για κάποιες ομάδες να έρθει νωρίτερα, ακόμα και το επόμενο διάστημα, όπως για τους ηλικιωμένους, ειδικά για όσους είναι 75 ετών και άνω, ενώ είναι πιθανό να πέσει κι άλλο ο ηλικιακός κόφτης.
Είναι σαφές ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει, αφού και οι εμβολιασμοί βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία μειώνονται σταθερά. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τελείωσε ο πόλεμος με τον κορoνοϊό, καθώς αυτή την περίοδο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω και της νέας μετάλλαξης Ομικρον 2, αν και τα συμπτώματα, ειδικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τρεις δόσεις, είναι ήπια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί εισηγούνται μία ακόμα δόση, την τελική, στις αρχές του φθινοπώρου για τον γενικό πληθυσμό, που θα προστατεύσει ακόμα καλύτερα όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι με τρεις δόσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης. Βέβαια, οι κλινικές μελέτες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά φαίνεται να επικρατεί αυτή η εισήγηση ενόψει του επόμενου χειμώνα. Μάλιστα, η τέταρτη δόση μπορεί να γίνει και με πιο αναβαθμισμένο εμβόλιο, προσαρμοσμένο στα δεδομένα που θα επικρατούν τότε.
Η χώρα μας έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες και συμμετέχει στην κεντρική συμφωνία της Ευρώπης με τις εταιρείες, οπότε δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα προμήθειας νέων εμβολίων, αν χρειαστεί. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα τόσο η Pfizer όσο και η Moderna αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ένα εμβόλιο που θα καλύπτει τις μεταλλάξεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Moderna προγραμματίζει να καταθέσει τον Σεπτέμβριο φάκελο για εμβόλιο που θα καλύπτει τις παραλλαγές Βήτα και Ομικρον.
Η τέταρτη δόση μπορεί να έρθει πιο νωρίς όχι μόνο για τους ανοσοκατασταλμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τους ηλικιωμένους. Ηδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξετάζουν το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης για τους πολίτες ηλικίας 75 ετών και άνω από το επόμενο κιόλας διάστημα, αφού οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό. Βέβαια, δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η τέταρτη δόση να αφορά πολίτες ηλικίας ακόμα και 70 ετών και άνω για να προστατευθούν, καθώς η τρίτη δόση φαίνεται να κρατά λιγότερο. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, μέσα στην εβδομάδα.
«Φαίνεται από τις μελέτες ότι η ανοσία από την τρίτη δόση κρατά λιγότερο και αυτό, βέβαια, μπορεί να έχει σχέση και με νέες μεταλλάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει ιδιαίτερα προβλήματα μετά την τρίτη δόση. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να δούμε περισσότερες μελέτες. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες βοηθούν περισσότερο, γιατί δεν έχουμε τον ίδιο συγχρωτισμό και είναι λιγότερα τα κρούσματα. Είδαμε ότι τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια πέρασαν καλά», ανέφερε. Η Μ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στην τέταρτη δόση. «Είναι κάτι καινούργιο, που το πάμε βήμα-βήμα. Αυτοί που φαίνεται να χρειάζονται τέταρτη δόση είναι οι ανοσοκατασταλμένοι. Πιθανώς να συζητηθεί στις πολύ μεγάλες ηλικίες και στα χρόνια νοσήματα, αλλά προς το παρόν τα στοιχεία δεν δείχνουν ότι χρειάζεται για όλο τον πληθυσμό τέταρτη δόση», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Κάθε χρόνοΑν και είναι νωρίς ακόμα, φαίνεται ότι, ανεξάρτητα από την τέταρτη δόση, το φθινόπωρο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα μπορούσε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αν ο ιός εξελιχθεί σε ενδημική γρίπη, όπως φαίνεται για την ώρα.
Εν ολίγοις, να γίνεται σε ετήσια βάση, όπως ισχύει και με το εμβόλιο της γρίπης. Βέβαια, δεν μπορεί ακόμα να αποφασιστεί αν η ετήσια δόση θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή μόνο τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, αλλά η συζήτηση έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι εταιρείες ετοιμάζονται για την παραγωγή ενός εμβολίου που θα καλύπτει τόσο τον κορωνοϊό όσο και τη γρίπη. Στη μάχη έχουν μπει η Pfizer και η Moderna, που αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους βάσει των κλινικών μελετών το 2023 για ένα εμβόλιο Covidflu. Ενα εμβόλιο, δηλαδή, που θα καλύπτει τον κορωνοϊό και τη γρίπη.