empty, cup, tip

Μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές – Τι θα ισχύσει για εστίαση


Την επέκταση του μέτρου για μειωμένο ΦΠΑ και μετά τον Ιούνιο και συγκεκριμένα για μέχρι το τέλος του χρόνου εξετάζει η κυβέρνηση.Την επέκταση του μέτρου για μειωμένο ΦΠΑ και μετά τον Ιούνιο και συγκεκριμένα για μέχρι το τέλος του χρόνου εξετάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας, καθώς επικρατεί διάχυτη ανησυχία ότι ο πληθωρισμός δεν θα φρενάρει αλλά θα συνεχίσει να καλπάζει, καθώς χτυπά με επιμονή στα καύσιμα που επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων.

Έτσι το μέτρο της επέκτασης του μειωμένου ΦΠΑ θα έχει εφαρμογή στις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο και ως εκ τούτου και στην πολύπαθη εστίαση, που έχει ξεχαρβαλωθεί με τα «άνοιξε-κλείσε» λόγω πανδημίας.

Πότε λήγουν τα μέτρα ελάφρυνσης
Ώρες μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέτρων 1,1 δισ. ευρώ για την ακρίβεια, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε το Σαββατοκύριακο, ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέες παρεμβάσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λήγουν τον Ιούνιο. Αλλά καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίσει με την ίδια ή μεγαλύτερη ένταση, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει απαντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται δέσμη μέτρων που μπορεί να κοστίσει 220 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, επέκταση έως το τέλος του 2022, της ισχύος του μειωμένου ΦΠΑ σε:

Μεταφορές,
Εστίαση,
Τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2022.
Πού εφαρμόζεται ο μειωμένος ΦΠΑ
Ήδη ο μειωμένος ισχύει εφαρμόζεται στις μεταφορές, στον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο, ενώ εντάχθηκαν και τα γυμναστήρια στον συντελεστή 13% έως τον Ιούνιο του 2022.

Ο μειωμένος ΦΠΑ στις μεταφορές καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων ενώ στην εστίαση αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις.