Επί ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έχασε 7 θέσεις στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά – Η ΝΔ αποκατέστησε και αναβάθμισε τη θέση της χώρας.

«Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς που δεσμεύει το υπουργικό συμβούλιο» σημείωσε
Το πλούσιο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

«Για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπάρχει εθνικό σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς που δεσμεύει το υπουργικό συμβούλιο» σημείωσε ο Βορίδης και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών έχει περάσει νόμο για τον Εσωτερικό Έλεγχο, νόμο για το lobbying, διατάξεις για την πολιτική δώρου και τώρα διάταξη του Εθνικού Σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Εις εκτέλεση των νόμων αυτών έχουν ολοκληρωθεί επτά εκπαιδευτικές σειρές στο Ινστιτούτο επιμόρφωσης Εσωτερικών Ελεγκτών. Έχουν πιστοποιηθεί 150 Εσωτερικοί Ελεγκτές οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί στις μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου και διεξάγουν ελέγχους. Έχω θεσμοθετήσει τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας και έχουν ήδη πιστοποιηθεί δύο σειρές Συμβούλων και ενεργοποιείται και ο συγκεκριμένος θεσμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί τεσσερισήμισι χρόνια δεν προχώρησε σε καμία θεσμική παρέμβαση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και επεσήμανε ότι η κυβερνητική αυτή απραξία είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να χάσει επτά θέσεις στις διεθνείς κατατάξεις για την αξιολόγηση της διαφθοράς. Σημείωσε μάλιστα ότι με την παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο αποκαταστάθηκε η θέση της χώρας αλλά και αναβαθμίστηκε.

«Επί Νέας Δημοκρατίας ανεκτήθησαν οι θέσεις που είχαν χαθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και είμαστε και δύο θέσεις παραπάνω» δήλωσε σχετικά.