Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Παφίλης Θανάσης, για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Για την συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ και την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας

Η τιμή του Νικελίου έσπασε ιστορικό ρεκόρ στο LME ξεπερνώντας τις 101.000$ τον τόνο, στις 8/3/22 πραγματοποιήθηκε αγοροπωλησία 1800 τόνων διεθνώς με 48.000$ τον τόνο. Με βάση τα δεδομένα η τιμή του νικελίου είναι σίγουρο ότι θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά  επίπεδα, όπως σωστά τόνιζαν οι εργαζόμενοι που σήμερα η ίδια η ζωή τούς επιβεβαιώνει. Θυμίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει την δυνατότητα να παράξει 18.000 τόνους νικελίου ανά έτος, δηλαδή πάνω από 1 δις € συνάλλαγμα.

Από την περίοδο που υπήρξε αυτή η ανοδική πορεία των τιμών, η Κυβέρνηση εντελώς αντιφατικά  και ανεξήγητα, προχώρησε στα εξής :

1. Σταμάτησε την λειτουργία ενός ακόμη υψικαμίνου, με αποτέλεσμα το τελευταίο από τα 5 αυτή την στιγμή να αργοσβήνει και τις επόμενες ημέρες ενδεχόμενα να σταματήσει εντελώς η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

2. Μέχρι τέλος του Μάρτη αναμένονται οι ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και η επαναπρόσληψη τους με τρίμηνες συμβάσεις όσων είναι έως και 54 ετών.

3. Μέσα από τα επίσημα πρακτικά των διαβουλεύσεων που έχουν κοινοποιήσει οι εργαζόμενοι είναι ξεκάθαρο και με την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνέχισης ασφαλούς λειτουργίας.

4. Η αντιπρόταση των εργαζομένων που εξασφαλίζει την λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, την μετάδοση της τεχνογνωσίας, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα τους, το δημόσιο συμφέρον συνολικά, με βάση τα επίσημα πρακτικά και την παραδοχή της Ειδικής Διαχείρισης, η Κυβέρνηση απροκάλυπτα δεν την συζήτησε, αφήνοντας αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και το που πήγαν τα 52 εκ ευρώ που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκκαθάριση, αλλά και το ότι δεν υπάρχει σχέδιο ασφαλούς συνέχισης λειτουργίας, σε μια επιχείρηση που μετρά 80 νεκρούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

·         Για να συνεχιστεί η λειτουργία αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης και να αυξηθεί η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, να συνεχιστεί η λειτουργία ακόμα και στην περίπτωση που βγουν άκαρποι οι διαγωνισμοί, να καταβληθεί το σύνολο των υποχρεώσεων στους εργαζόμενους, να επαναπροσληφθούν όλοι και να διασφαλιστούν όλες οι  θέσεις εργασίας.

·         Για να ενημερώσει πως ακριβώς, με τι όρους και τι διασφαλίσεις εκποιούνται τα μοναδικά μεταλλεύματα νικελίου – κοβαλτίου και το μοναδικό πυρομεταλλουργικό εργοστάσιο στην Ε.Ε.

Ο Βουλευτής

Παφίλης Θανάσης