Μια ”στιγμή”της ιστορίας.Κώτσος Δημητρίου.

Ο Κώτσος Δημητρίου, σύμφωνα και με επίσημα έγγραφα του Άρειου Πάγου και του Βουλευτικού, ήταν επίσης γνωστός ως Κώτζος, ή Κώτσος, η Κώτζας, η Κώτσας, ή Αρβανίτης, ή Θηβαίος). Ήταν ένας απ’ τους πλέον εμπειροπόλεμους και γενναίους οπλαρχηγούς της Ευβοϊκής Επανάστασης του 1821 που διακρίθηκε για τη παραδειγματική άγνοια κινδύνου που επιδείκνυε. Γεννήθηκε μεταξύ 1780 και 1785 στο Σούλι. Η οικογένεια του Δημητρίου, όπως χιλιάδες Σουλιώτες, ξεριζώθηκε από τους Αλβανούς του Αλί Πασά από την Ήπειρο και κατευθύνθηκε με τον κύριο όγκο των προσφύγων προς Βοιωτία και Εύβοια. Για κάποιο διάστημα, η οικογένεια Δημητρίου, διέμεινε στη Θήβα, εξού και το παρατσούκλι «Θηβαίος» και εν τέλει, εγκαταστάθηκαν στα Χάλια Χαλκίδας (Σημερινή Δροσιά Χαλκίδας).
Ο Κώτσος Δημητρίου, δούλευε στην Χαλκίδα σαν εκδοροσφαγέας αιγοπροβάτων και σαν κρεοπώλης, στη κεντρική αγορά. Εκεί, στη κεντρική αγορά της Χαλκίδας, το 1818 ο Κώτσος καυγάδισε με τον Τουρκαλβανό Αγά της Χαλκίδας που τον πρόσβαλε και χωρίς να λογαριάσει τη φρουρά του, ξέσπασε όλη του την αγανάκτηση και τα αποθημένα του από τη καταπίεση των Τουρκαλβανών και σκότωσε τον αγά της Χαλκίδας. Καταζητούμενος πλέον, έφυγε κι’ έγινε κλέφτης στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας.
Τον Κώτσο ακολούθησαν άμεσα στη κλεφτουριά, τα μικρότερα αδέλφια του Γιαννάκης και Μήτσος ή Μητσάκης Δημητρίου. Στα βουνά της Εύβοιας, τα αδέλφια Δημητρίου αναζήτησαν και βρήκαν τον Αγγελή Γοβιό ή Γοβγίνα, τον οποίο είχε γνωρίσει ο Κώτσος και εντάχθηκαν στην επαναστατική δύναμη που ήδη είχε συγκροτήσει ο Αγγελής.
Από το 1818 και μέχρι το θάνατό τους, Αγγελής και Κώτσος ήσαν αχώριστοι, Αγγελής και Κώτσος ήσαν επίσης φίλοι του στρατηγού Οδυσσέα Ανδρούτσου. Αγγελής και Κώτσος, ήσαν μεταξύ των 118 Ελλήνων ηρώων, που κλείστηκαν μαζί με τον Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς. Η παράδοση αναφέρει, ότι όταν ο Ανδρούτσος ανακοίνωσε το σχέδιό του στους υπόλοιπους για το πως να αντιμετωπίσουν τις 8.000 άνδρες του Ομέρ Βρυώνη και όταν τους είπε ότι όλοι τους είναι ελεύθεροι να φύγουν χωρίς καμία παρεξήγηση, τότε ο Αγγελής, πρώτος συνόδεψε στο χορό τον στρατηγό Ανδρούτσο και αμέσως ακολούθησε ο Κώτσος κι’ οι δυο μαζί ξεσήκωσαν τους υπόλοιπους στο πλευρό του στρατηγού Οδυσσέα Ανδρούτσου.
Με το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, ο Αγγελής έκανε τον Κώτσο υπαρχηγό του και με τη σύμφωνη γνώμη των Αρεοπαγιτών, ο Κώτσος αναπλήρωνε τον Αγγελή, όποτε ο τελευταίος αναλάμβανε κάποια ειδική αποστολή. Οι δυο οπλαρχηγοί πολεμούσαν γενναία και συγχρονισμένα σαν ένα σώμα και μία ψυχή, ακόμα και αν ευρίσκονταν σε διαφορετική τοποθεσία ο καθένας. Ήσαν μέχρι θανάτου τους αδελφικοί φίλοι. Τη γενναιότητά τους παραδεχόταν και ο μεγάλος αντίπαλός τους, ο Ομέρ Βρυώνης, τον οποίο είχε στείλει η Μεγάλη Πύλη για να καταστείλει την Ευβοϊκή Επανάσταση.
15 Ιουλίου 1821 στα Βρυσάκια Ευβοίας, γράφτηκε μια από τις χρυσές σελίδες της επανάστασης και ξεχώρισε η στρατιωτική ευφυϊα του Αγγελή Γοβιού και η γενναιότητα ανδρών, σαν τον Κώτσο, τον Γιαννάκη, τον Κριεζώτη, τον Κριεζή, τον Μπούφη, τον Τομαρά, και πολλούς άλλους
Ο αρχηγός της Ευβοϊκής Επανάστασης Αγγελής Γοβιός, ο υπαρχηγός του Κώτσος Δημητρίου (Αρβανίτης) και ο αδελφός του Αγγελή, Αναγνώστης Γοβιός, έπεσαν θύματα νυχτερινής ενέδρας των Τούρκων, λίγο έξω από το Ελληνικό στρατόπεδο στα Βρυσάκια, στη θέση Δυο Βουνά των Ψαχνών Ευβοίας
τη Μεγάλη Τρίτη 28 Μαρτίου 1822.
Ο αρχηγός Αγγελής Γοβιός και ο υπαρχηγός του Κώτσας πέθαναν πολεμώντας μαζί, όπως μαζί έζησαν σαν αδέλφια. Ο Κώτσος (ή Κώτσας) αναγνώριζε τη πρωτοκαθεδρία και αρχηγία του οπλαρχηγού Αγγελή, ο δε Αγγελής τιμούσε με την εμπιστοσύνη του τον Κώτσο και τον αγαπούσε σαν αδελφό του. Κάθε προσπάθειά και φροντίδα τους είχε σαν στόχο την απελευθέρωση της Εύβοιας από τους Τούρκους. Κάθε μέρα και κάθε νύχτα πολεμούσαν και σχεδίαζαν για να καταστρέψουν τους Τούρκους.
Στην Χαλκίδα οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία, για να τιμήσει τούς δύο ήρωες, έχει ονομάσει την οδό που αρχίζει από τη πλατεία Αθανάτων στη παλιά γέφυρα και καταλήγει στην «Άνω Πύλη» κάθετα στην οδό Παπαναστασίου, σε οδό Κώτσου και την οδό που ξεκινάει κι αυτή από την παλιά γέφυρα και συναντά κάθετα την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, σε οδό Αγγελή Γοβιού, η οποία μετά την Ελευθερίου Βενιζέλου (προέκταση), ονομάζεται Φαρμακίδου.
Επίσης είναι προγραμματισμένο να ανεγερθεί Κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού. «Κώτσου Δημητρίου – Αρβανίτη» Δήμου Χαλκιδέων
στην περιοχή της Δροσιάς.Στα Ψαχνά έχει δωθεί το όνομά του στην οδό ”Κώτσου”που είναι κάθετος της Αγγ.Γοβιου με την Αριστοτέλους(Ανθοπωλείο Ρουσόδημου και πάνω).