Η πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη ο επόμενος σταθμός του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Να αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για την αύξηση της παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ και τη λήψη μέτρων ασφάλειας της εργασίας, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, τονίζοντας παράλληλα ότι ο επόμενος σταθμός του αγώνα τους θα είναι η μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 6 Απριλίου.

Το Σωματείο επισημαίνει ότι στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μάρτη, εκτιμήθηκε ως θετική η δικαστική απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία κατά της διαδικασίας διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων και το «πάγωμα» της διαδικασίας μέχρι τις 6 Μάη.

«Τα Σωματεία συζήτησαν τα νέα δεδομένα και απαντώντας διεξοδικά και τεκμηριωμένα στους προβληματισμούς που γεννιούνται στους εργαζόμενους, ομόφωνα εκτιμούν ότι η θετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είναι και στο νομικό μέρος συνέχεια και ταυτόχρονα επιβεβαίωση της συνέπειας που έχουμε δείξει 26 μήνες στην υπεράσπιση της διασφάλισης συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας» σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζει ότι ο χρόνος παραμονής τους στην εργασία και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την δικαστική απόφαση και την διατήρηση της τιμής του νικελίου σε υψηλά επίπεδα, θα αξιοποιηθούν για την κλιμάκωση του αγώνα και της πίεσης στην κυβέρνηση για διασφάλιση της λειτουργίας και αύξηση της παραγωγής ανεξάρτητα από την εξέλιξη των διαγωνισμών.

«Σε αυτή τη βάση, ο χρόνος που προκύπτει από αυτή τη θετική εξέλιξη θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση η Κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική ευθύνη , ανεξάρτητα με το τι θα κάνει με τους διαγωνισμούς και τα “αδιέξοδα” που έχει δημιουργήσει η πολιτική της απόφαση, ώστε να εξασφαλίσει την αύξηση της παραγωγής, παίρνοντας παράλληλα ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας στην εργασία, επιστρέφοντας όλες τις περικοπές και τα δικαιώματα μας με γνώμονα την εφαρμογή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που συντάχθηκε και συμφωνήθηκε το 2019, καταργώντας το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών» τονίζει το Σωματείο και προσθέτει πως πρέπει «η κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο στη βάση των προτάσεων που έχουμε καταθέσει».

Το μέλλον της ΛΑΡΚΟ δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα των διαγωνισμών

Το Σωματείο τονίζει ότι, δυστυχώς για την κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις των εργαζομένων για την αξία και τις δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ.

«Δυστυχώς για αυτή, ευτυχώς για τους εργαζόμενους, επιβεβαιώθηκε η θέση μας ότι ΛΑΡΚΟ είναι χρυσωρυχείο. Η αξία και η δυνατότητες της είναι αντικειμενικά ανεκτίμητα και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κριθούν από το αποτέλεσμα διαγωνισμών που διεξάγονται κάτω από συγκεκριμένη, συνειδητή και απαξιωτική πολιτική κατεύθυνση που την αποκαλεί “ζημιογόνα” μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς για αυτή, ευτυχώς για τους εργαζόμενους, έχουμε τεκμηριωμένες ρεαλιστικές θέσεις πλήρους επαναλειτουργίας, εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ. Δυστυχώς για αυτή, ευτυχώς για τους εργαζόμενους, επιβεβαιώθηκε ότι τα χρήματα που έδωσε για πρώτη φορά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στη ΛΑΡΚΟ, εάν και ήταν αρκετά ώστε σήμερα η ΛΑΡΚΟ να ήταν σε πλήρη λειτουργία τηρώντας όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, εν τούτοις με δική της ευθύνη αυτά, σπαταλήθηκαν για την παραπέρα απαξίωση της ΛΑΡΚΟ».

Αγώνας ενάντια στο έγκλημα – Όλοι στην απεργία 6 Απρίλη

Το Σωματείο τονίζει ότι ο αγώνα θα συνεχιστεί «με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανάδειξης και αποτροπής του εγκλήματος στην ΛΑΡΚΟ» και επόμενο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη.

«Με κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, απαιτούμε πολιτικές που δεν θα μας εμπλέκουν σε πολέμους, που θα μας προφυλάσσουν από την ακρίβεια και θα εξασφαλίζουν εργασία, υγεία, στέγη, μόρφωση, αξιοπρεπή διαβίωση. Σταθμός σε αυτό τον αγώνα και ως συνέχεια του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου στις 26/2, είναι η συμμετοχή μας στην Πανελλαδική, Πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. Και αυτή την μέρα ο “Φάρος” των εργατών της ΛΑΡΚΟ μέσα από μία απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, θα στείλει μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης, συμμαχίας με άλλους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα αντιπροσωπείες συνδικαλιστών και εργαζομένων θα χαιρετήσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των πόλεων», τονίζει το Σωματείο και προσθέτει:

«Κρατώντας τα λόγια των παιδιών μας και διαπιστώνοντας ότι μέχρι σήμερα με το “σπαθί μας, και βήμα – βήμα” φτάσαμε ως εδώ, στέλνουμε το μήνυμα ότι: Έξω από τα σπίτια και τις δουλειές μας δεν πρόκειται να βγούμε, με το κεφάλι ψηλά συνεχίζουμε. Η νίκη είναι μπροστά και δική μας. Τιμή και δόξα στους λαογέννητους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του 1821. Η αποφασιστικότητα τους είναι οδηγός στους αγώνες του σήμερα».lamia.gr