Stonewalling:Τι είναι και για ποιό λόγο εμφανίζεται στις σχέσεις;

Το stonewalling  περιγράφει ουσιαστικά το  “τοίχος”  που υψώνεται σε μία σχέση, ως αποτέλεσμα της άρνησης επικοινωνίας, της περιφρόνησης σε μια σύγκρουση και της αμυντικής διάθεσης. Η υιοθέτηση αυτής της συμπεριφοράς από έναν από τους δύο συντρόφους δεν επιτρέπει στο ζευγάρι να αναπτύξει σωστή επικοινωνία και ειλικρινή και ουσιαστική σχέση. Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση και ανταπόκριση από καμία πλευρά, ωστόσο το συναίσθημα εντείνεται δίχως όμως να εξωτερικεύεται.
Τα άτομα τείνουν να αγνοούν τον σύντροφό τους και να μην απαντούν στις ερωτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι η απομάκρυνση, η άρνηση οπτικής επαφής και η υποτίμηση της σημασίας του θέματος,όταν συζητείται ένα θέμα που έχει δημιουργηθεί ένταση.
Το stonewalling δημιουργεί θυμό και σύγχυση, ενώ το ζευγάρι σταδιακά απομακρύνεται και επηρεάζονται και μιας σχέσης. Το άτομο νιώθει αβοήθητο και χάνει την αυτοεκτίμησή του.
Για ποιο λόγο εμφανίζεται το stonewalling στις σχέσεις;Ένα άτομο μπορεί να υιοθετήσει το stonewalling στη σχέση του ως ανταπόδοση για μία παρελθοντική συμπεριφορά του συντρόφου του που το πλήγωσε, θεωρώντας δεδομένο ότι ο σύντροφός του πρέπει να διαβάσει τις σκέψεις του χωρίς να τις εκφράσει. Με αυτόν τον τρόπο το άτομο αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο στη σχέση.
Το άτομο δυσκολεύεται να εκφράσει τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του, καθώς η έκφρασή τους μεταφράζεται στους ίδιους ως αδυναμία. Το να επικοινωνήσει αυτό που βιώνει προκαλεί στο άτομο αισθήματα πίεσης. ΄Ετσι επιλέγει να μην εκφράσει τα συναισθήματά του προκειμένου να μειώσει τη σημασία της κατάστασης. Το άτομο αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν θα μπορέσει να κατανοήσει αυτό που βιώνει. Τα άτομα που νιώθουν έτσι συνήθως προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο δεν ενθαρρύνονταν να εκφράσουν και να επικοινωνλησουν τα συναισθήματά τους.

govastileto.gr