Έκτακτη ανακοίνωση: Ανακαλούνται πασίγνωστα αφρόλουτρα – Είναι καρκινογόνα!

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση πως ανακαλύφθηκε καρκινογόνονος ουσία στα δημοφιλέστερα αφρόλουτρα και αντιηλικά! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…

Το βενζόλιο, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη καρκινογόνος χημική ουσία βρέθηκε σε εκατοντάδες δημοφιλή είδη προσωπικής φροντίδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ουσία ανιχνεύτηκε κατά τη διάρκεια ανεξάρτητων δοκιμών, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να ανακαλέσουν οικειοθελώς δεκάδες προϊόντα τους.

Ανάμεσα σε αυτές οι Bayer, CVS, Johnson & Johnson, Procter & Gamble που ανακάλεσαν μάρκες ευρέως διανεμημένες, όπως οι Pantene, Brut, Sure, Herbal Essences, Old Spice, Secret, Tinactin, Lotrimin, Coppertone, Neutrogena και Aveeno.

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Valisure ανίχνευσε πέρυσι βενζίνη σε αντηλιακά, αποσμητικά, σαμπουάν, μαλακτικά, αντιιδρωτικά, αντιµυκητιακά, σπρέι σώματος και απολυμαντικά χεριών. Πιο συχνά εντοπίστηκε σε προϊόντα αεροζόλ ή σπρέι, όπου βρέθηκαν επίπεδα μόλυνσης τα οποία η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτηρίζει ως «απειλητικά για τη ζωή».

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μόλυνση από βενζόλιο είναι ευρέως διαδεδομένη και πιθανώς είναι σε περισσότερα προϊόντα, που δεν έχουν ακόμη εξεταστεί, δήλωσε ο Ντέιβιντ Λάιτ, διευθύνων σύμβουλος της Valisure, που μέχρι σήμερα έχει δοκιμάσει 662 προϊόντα και έχει βρει τη χημική ουσία σε 180, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 27% περίπου.

«Το βενζόλιο δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου» είπε και έκανε λόγο για θεμελιώδες πρόβλημα στην κατασκευή πολλών καταναλωτικών προϊόντων. Ο ίδιος σημείωσε πως σε «δεκαετίες έρευνας» δεν είχαν βρεθεί ασφαλή επίπεδα έκθεσης στο βενζόλιο, επειδή είναι πολύ τοξικό σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προϊόντα των παραπάνω εταιρειών κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, πλην ΗΠΑ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΦ.

Η χημική ουσία με βάση το πετρέλαιο «προκαλεί καρκίνο», ιδιαίτερα τη λευχαιμία και τα αιμοφόρα όργανα, ανέφερε το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το βενζόλιο είναι μία ιδιαίτερα τοξική χημική ένωση. Όταν εισπνέεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ταχυκαρδία, πονοκεφάλους, σύγχυση, αναισθησία, ακόμα και το θάνατο. Επίσης όταν βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ζάλη, ταχυκαρδία, τάση για εμετό, σπασμούς και το θάνατο. Παράλληλα μακροχρόνια έκθεση σε βενζόλιο έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και κυρίως στο αίμα. Καταστρέφει το μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση αναιμίας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αιμορραγία και να μειώσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, το βενζόλιο θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο, μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευχαιμίας.

Για το λόγο αυτό, στο στόχαστρο μπήκε και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) γιατί απέτυχε να κάνει λάβει επαρκή μέτρα περισσότερα για την προστασία των πολιτών. Η υπηρεσία είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι διερευνά το ζήτημα, ότι κάνει δικές της δοκιμές και προέτρεψε τις εταιρείες να ανακαλέσουν τα επίμαχα προϊόντα.

Αν και ο Οργανισμός δεν έχει την εξουσία να διατάξει ανακλήσεις, οι επικριτές τον καλούν FDA να διευκρινίσει το υπάρχον όριο βενζολίου, να ορίσει νέα όρια έκθεσης και να πραγματοποιήσει περισσότερες δοκιμές προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλή, αντί να αφήνουν τη δουλειά στα ανεξάρτητα εργαστήρια.

Το σύστημα του FDA «στερείται πραγματικά ανεξάρτητης αναθεώρησης» επειδή βασίζεται στο τι αναφέρουν οι ίδιες εταιρείες, τόνισε ο Λάιτ.

Η χώρα έχει απαγορεύσει τη χρήση του βενζολίου ως συστατικού πριν σχεδόν 45 χρόνια. Είναι «κάπως μοναδικό στο ότι είναι πολύ καλά αποδεδειγμένο ότι είναι απίστευτα τοξικό -αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες έως πάνω από έναν αιώνα», σχολίασε ο Ντέιβιντ Άντριους από την οργάνωση Environmental Working Group.

Καρκινογόνα: Η «μαύρη» σελίδα της Johnson & Johnson
Η εταιρεία Johnson & Johnson ανακάλεσε πριν λίγους μήνες εθελοντικά πέντε αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ της θυγατρικής της εταιρείας Neutrogena και της έτερης θυγατρικής της, της Aveeno, έπειτα από τον εντοπισμό ενός καρκινογόνου χημικού σε ορισμένα δείγματα.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Νιού Τζέρσι, ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα και να τα πετάξουν, έπειτα από τους εσωτερικούς ελέγχους που εντόπισαν σε κάποια δείγματα χαμηλά επίπεδα βενζολίου.

Η J&J ειδοποίησε επίσης τους διανομείς και λιανεμπόρους να σταματήσουν να πουλάνε τα προϊόντα και να φροντίσουν για την επιστροφή τους “επιδεικνύοντας υπερβάλλουσα σύνεση”.

Το βενζόλιο έχει ταξινομηθεί ως ανθρώπινο καρκινογόνο, μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ανάλογα με το επίπεδο και τον βαθμό έκθεσης σε αυτό.

Σύμφωνα με την J&J, το βενζόλιο δεν είναι ένα συστατικό που περιέχεται στα αντηλιακά προϊόντα της και η εταιρεία ερευνά την αιτία της μόλυνσης.

“Η καθημερινή έκθεση στο βενζόλιο σε αυτά τα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ και στα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν από τους ελέγχους μας δεν θα αναμενόταν να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία”, ανέφερε η εταιρεία.

Τα ανακληθέντα αντηλιακά προϊόντα με αεροζόλ είναι: Neutrogena Beach Defense, Neutrogena Cool Dry Sport, Neutrogena Invisible Daily defense, Neutrogena Ultra Sheer και Aveeno Protect + Refresh.

Οι καταναλωτές έπρεπε να επικοινωνούν με τον γιατρό τους ή με τον φαρμακοποιό τους, αν έχουν κάποιες ανησυχίες, ερωτήματα ή έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η ανάκλησηήταν ένα ακόμη πλήγμα για την J&J, μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως παραγωγούς καταναλωτικών προϊόντων υγείας

. Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανές δικαστικές απώλειες και σε εξωδικαστικές συμφωνίες έπειτα από προσφυγές για αποζημιώσεις που συνδέονται με την βρεφική της πούδρα, με κολπικά εμφυτεύματα με πλέγμα και με οπιοειδή παυσίπονα.

Εξάλλου, η διάθεση των εμβολίων κατά του κορονοϊού της J&J καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην παραγωγή και το εμβόλιο συνδέθηκε με δύο πολύ σπάνιες παρενέργειες: το σύνδρομο Guillain-Barré και μια εν δυνάμει απειλητική για τη ζωή θρόμβωση. Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν πει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα φέτος η εταιρεία εργαστηριακών δοκιμών Valisure εντόπισε μια γνωστή καρκινογόνα ουσία σε 78 αντηλιακά και ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει τα προϊόντα αυτά.Το εργαστήριο εξέτασε σχεδόν 300 αντηλιακά και διαπίστωσε ότι το 27% περιείχαν βενζόλιο.

Δεκατέσσερα από τα προϊόντα αυτά (5%) περιείχαν βενζόλιο σε επίπεδα υψηλότερα από 2 ppm (parts per million) ανά εκατομμύριο, το οποίο είναι το συνιστώμενο όριο της FDA για το βενζόλιο σε φάρμακα που δεν μπορούν να παρασκευαστούν χωρίς αυτό.