ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.


Για να βοηθήσουμε τους Παραγωγούς μας στην υλοποίηση των αιτημάτων τους, αποστείλαμε στην Ομοσπονδία τους και στα Σωματεία τους την ακόλουθη ανακοίνωση.
Aξιότιμοι κύριοι.
Σε εφαρμογή του Νόμου 4849/2021 και έπειτα από την αρ. 21061/2022 (Β’ 980) Υπουργική Απόφαση που αναφέρεται στα δικαιολογητικά ανανέωσης των αδειών σας σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 2 σε συνδυασμό της παρ.1 του άρθρου 1 της ιδίας Υπουργικής Απόφασης, παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη-πωλητές σας ότι:
Τα δικαιολογητικά για την ανανέωση της παραγωγικής άδειας διαφοροποιούνται και για δική σας διευκόλυνση αποστείλαμε στα Σωματεία αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις
Υπεύθυνες Δηλώσεις. Μέχρι τις 31/5/2022 η ανανέωση θα γίνεται χωρίς την κατάθεση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Έπειτα από την δημόσια δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Ανάπτυξης η προθεσμία παρατείνεται έως τις 31/12/2022.Αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση.
Η διάρκεια ισχύος της αδείας θα είναι 5ετής και τα αιτήματα θα κατατίθενται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών πριν την λήξη ισχύος της υφιστάμενης.
Επιπλέον σύμφωνα με την παρ. 1 του αρ. 2 της αρ. 21061/2022(Β’980) Υπουργικής Απόφασης ο παραγωγός μία φορά τον χρόνο θα δηλώνει στην Υπηρεσία μας τα προϊόντα
που θα είναι καταγεγραμμένα στο ΟΣΔΕ του. Προσοχή η δήλωση θα ισχύει για το σύνολο της ετήσιας παραγωγής του.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι πριν την προσκόμιση των δικαιολογητικών οι παραγωγοί πωλητές θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων τους. Στην
διαδικασία αυτή μπορούν να ζητήσουν την συνδρομή των Σωματείων τους στην εκτύπωση των οφειλόμενων ειδοποιητηρίων πληρωμής. Υπάρχουν παραγωγοί που λόγω της αλλαγής του Νόμου και τις έκδοσης των Υπουργικών αποφάσεων δεν έχουν ανανεώσει τις άδεις τους και εργάζονται χωρίς την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους. Καλούνται άμεσα να ανανεώσουν τις άδειες τους διότι η περίοδος χάριτος φτάνει στο τέλος της.
Μία φορά τον χρόνο ο παραγωγός μπορεί να προσθέτει προϊόντα που δεν είναι στο ΟΣΔΕ του με υπεύθυνη δήλωση ότι τα παράγει ο ίδιος.
Υπογραμμίζουμε ότι σε εφαρμογή του Ν.4849/2021 ο παραγωγός που δεν καταβάλλει το ημερήσιο τέλος για δύο μήνες διαγράφεται, δεν έχει το δικαίωμα εργασίας και η
προβλεπόμενη ποινή για παράβαση της ρύθμισης αυτής είναι βαρύτατη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το ειδοποιητήριο του Μαΐου που θα εκδοθεί τον Ιούνιο.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι η αναγραφή email στην αίτηση είναι υποχρεωτική. Η Υπηρεσία μας με εντολή μου, δεν θα δέχεται καμία αίτηση χωρίς ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΧΑΡΗΣ ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗΣ,