«Μπαγκίρα»: Ποια είναι η ρωσίδα ελεύθερη σκοπευτής που αιχμαλώτισαν οι Ουκρανοί.Χρίστος Καλουντζόγλου.

Μητέρα δύο παιδιών, 41 χρόνων, μια από τις πλέον καταζητούμενες Ρωσίδες στην Ουκρανία, τελικά έπεσε στα χέρια των διωκτών της. Η Ιρίνα Σταρίκοβα θεωρείται η πιο επικίνδυνη ελεύθερη σκοπευτής στον ρωσικό στρατό.

Η Σταρίκοβα είναι γνωστή με το παρατσούκλι «Μπαγκίρα», παίρνοντας το όνομα του μαύρου πάνθηρα στο Βιβλίο της Ζούγκλας, του Κίπλινγκ.

Οι Ουκρανοί την συνέλαβαν τραυματισμένη σε κάποιο πεδίο μάχης στο Ντονμπάς.Η βρετανική Sun γράφει ότι η Ιρίνα Σταρίκοβα είπε στους Ουκρανούς ότι τραυματίστηκε στη διάρκεια μάχης, αλλά δεν την βοήθησαν οι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες και την άφησαν νομίζοντας ότι δεν της έμενε ζωή.

Θρυλείται ότι η Ιρίνα Σταρίκοβα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40 αντιπάλους της και γι αυτό οι Ουκρανοί την είχαν επικηρύξει.

Την πληροφορία για την σύλληψή της έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που την κατηγορούν ότι «σκότωσε δικούς μας αιχμαλώτους το 2014», αλλά και από τον ερευνητή του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών του λονδρέζικου King’s College, Γκιόργκι Ρεβισβίλι. «Οι ουκρανικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν την διαβόητη ελεύθερη σκοπευτή», έγραψε στο twitter ο Ρεβισβίλι.

Η γυναίκα δολοφόνος με τα πολλά πρόσωπα
Γεννήθηκε πριν από 41 χρόνια στην Σερβία, στην κωμόπολη Γκόρνι Μιλάνοβατς, όπου ζουν ακόμα οι γονείς της και η αδελφή της. Παντρεύτηκε τον Αλεξάντερ Φεντότοφ και απέκτησαν δύο κόρες, μία 11 και μία 9 χρόνων, χώρισαν και στη συνέχεια παντρεύτηκε με έναν Λευκορώσο στρατιωτικό, τον Αλεξάντρ Όγκρενιτς.

Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε το 2017 από την ουκρανική Ένωση του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ο Όγκρενιτς, γνωστός στον στρατό με το ψευδώνυμο Γκόρινιτς, πολεμάει μαζί με τους Ρώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.Το όνομα Ιρίνα Σταρίκοβα δεν είναι το πραγματικό της. Ονομάζεται Ντανιέλα Λάζοβιτς και στα νιάτα της ήταν παίκτρια του χαντ-μπολ. Διετέλεσε επίσης μοναχή, αλλά καταδικάστηκε και για εμπόριο ναρκωτικών. Μια γυναίκα με χίλια πρόσωπα. Τελικά έγινε μισθοφόρος και το 2014 βρέθηκε να πολεμά στο Ντονμπάς, μαζί με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Η Σταρίκοβα ήταν ελεύθερη σκοπευτής στην 11η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του ρωσικού στρατού, πολέμησε στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας το 2014 και τιμήθηκε στην Μόσχα με το μετάλλιο του Σταυρού του Γεωργίου για την επιχειρησιακή δράση της.