Κώστας Μαρκόπουλος – Κατεβαίνω ακηδεμόνευτος για την Περιφέρεια Στερεάς

Πότε ανακοινώνει υποψήφιους

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε περί παντός επιστητού.Την πρώτη μεγάλη συνέντευξη του από την στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, παραχώρησε ο Κώστας Μαρκόπουλος στο face to face, το lamianow.gr και τον Πάνο Κατσώνη.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε περί παντός επιστητού. Ο κ. Μαρκόπουλος έστρεψε τα βέλη του για μια ακόμη φορά στην τωρινή περιφερειακή αρχή και τον Φάνη Σπανό, τονίζοντας πως προτιμά να είναι το ενοχλητικό παιδί της κάθε κυβέρνησης και όχι το καλό και ανεπαρκές όπως χαρακτήρισε τον Φάνη Σπανό.

Ταυτόχρονα μίλησε για το ψηφοδέλτιο, την ΛΑΡΚΟ, τα Ιαματικά, την Φθιώτιδα και γιατί να τον στηρίξει κάποιος. Τέλος αναφέρθηκε και στην δικαστική υπόθεση που έχει εμπλακεί το όνομα του πως : “…καταλαβαίνω ότι κάποιοι το χρησιμοποιούν, να μην χαίρονται και πολύτελειώνει σε λίγο κατά τον καλύτερο τρόπο για μένα.”

Εξαγγείλατε 20 μήνες πριν τις επόμενες περιφερειακές εκλογές (στις 10 Φεβρουαρίου) την υποψηφιότητα σας για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είστε προφανώς ένας άνθρωπος ο οποίος έχει την εμπειρία των εκλογικών διαδικασιών, άλλωστε 4 φορές βουλευτής στην Εύβοια, κυβερνητικός εκπρόσωπος και από όσο γνωρίζω προετοιμάζεται την “κάθοδο σας” για σχεδόν ένα ακόμη χρόνο νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι θέλετε να εξαντλήσετε τις όποιος λανθασμένες επιλογές, σε πρόσωπα και καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν στο ενδιάμεσο και να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα;

Ξέρετε πολύ καλά ότι ανακοίνωσα μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα και ακηδεμόνευτη. Προφανώς έχω μία ταυτότητα πολιτική αλλά έχω αποφασίσει να κινηθώ λίγο έξω και παράλληλα με το πολιτικό σύστημα. Σέβομαι τα κόμματα και το ρόλο τους αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση νομίζω ότι περνάει σε μία άλλη φάση στην Ελλάδα και ότι έγινε στους δήμους θα γίνει και της περιφέρειες. Αποφάσισα να το υλοποιήσω αλλά θέλω χρόνο γιατί εγώ δεν θέλω να έχω ένα κομματικό μηχανισμό ο οποίος δεν θα μου υποδεικνύει υποψηφίους εκεί όπου δεν έχω εγώ γνωριμίες. Θέλω να πάω να τις βρω εγώ αλλά πρέπει να περπατήσω, πρέπει να γνωρίσω τον κόσμο, πρέπει να με γνωρίσει ο κόσμος, πρέπει να αναγνωρίσω τα προβλήματα, πρέπει να έχω ένα ουσιαστικό πρόγραμμα ελπίδας. Όχι να λέω τα ίδια και τα ίδια. Οπότε θέλω χρόνο. Για αυτό το λόγο 18-20 μήνες πριν έχω τη δυνατότητα να περπατήσω παντού και συγχρόνως να σημειώσω ότι εγώ δεν βιοπορίζομαι από την πολιτική, είμαι εργαζόμενος, είμαι γιατρόςχειρουργός με ειδικότητα χειρουργός θώρακος και αγγείων και πρέπει να εργάζομαι κιόλας. Δεν μπορώ να είμαι από το πρωί μέχρι το βράδυ σε αυτό. Το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσει ότι ο χρόνος αυτός είναι για μένα πολύτιμος για το καλύτερο αποτέλεσμα αυτό πασχίζω και αυτό θα κάνω Στην ανακήρυξη της υποψηφιότητας σας μιλήσατε για κομματικά ακηδεμόνευτο συνδυασμό. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο παρελθόν του Κώστα Μαρκόπουλου θα διαπιστώσει ότι εκπροσωπούσε την δεξιά και την κεντροδεξιά. 3 φορές με ΝΔ, 1 με ΑΝΕΛ.

Είναι δυνατόν να μην συνδεθείτε κομματικά με τον συγκεκριμένο χώρο και τι έχετε να απαντήσετε σε αυτούς που λένε ότι διεκδικείτε κρυφή στήριξη εκ δεξιών;

Στην μικρή μου ιστορία ούτε ακυρώνω αυτά τα οποία έχω κάνει όμως επέλεξα καταθέτοντας για τυπικούς λόγους την κομματική μου ταυτότητα να είμαι ανοιχτός στην κοινωνία χωρίς πολιτικά βάρη και το λέω αυτό γιατί εγώ θα έχω στο συνδυασμό μου και ανθρώπους που προέρχονται από την δεξιά και ανθρώπους που έρχονται από την κεντροδεξιά και αυτός που έρχονται από την αριστερά και την κεντροαριστερά. Καλοί και σοβαροί υπάρχουν παντού εμείς τους χρειαζόμαστε όλους. Θέλω να κάνω μία ένωση δυνάμεων. Για να την κάνω την ένωση δυνάμεων πρέπει να είναι αξιόπιστος και πρέπει να είναι και πολύ ουσιαστικός αυτός είναι και ο λόγος και ο χρόνος πού ξεκινώ αλλά και ο τρόπος με τον οποίον ξεκίνησα όπου ξεκαθάρισα ότι είμαι ακηδεμόνευτος. Προφανώς σέβομαι τα κόμματα αλίμονο. Έχω υπηρετήσει το πολιτικό σύστημα όμως εδώ είναι τοπική αυτοδιοίκηση. Και να πω και κάτι οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι λίγο περίεργες στην σύνθεση.

Το είπε άλλωστε ο πρωθυπουργός προχθές ότι αρχίζει να σκέφτεται την συμμαχική κυβέρνηση. Και εγώ σας λέω ότι μπορεί να έχουμε και αλλεπάλληλες συμαχικες κυβενησεις.

Όμως η περιφέρεια θα είναι δω. Για 5 χρόνια. Ο ισχυρότερος στυλοβάτης όλων των αιτημάτων των κοινωνικών των επαγγελματικών και των διαφόρων περιοχών.

Και πρέπει αυτά να υλοποιούνται με έναν ισχυρό πόλο πολιτικό στην περιφέρεια γιατί προφανώς έχουν να αντιμετωπίσουν με διάφορες και διαφορετικές κυβερνήσεις που για τη χώρα αυτό σημαίνει μία περίεργη κατάσταση που τις περισσότερες φορές σαν αντανάκλαση έχει την ατολμία την καθυστέρηση των έργων και την καθυστέρηση των προσδοκιών των ανθρώπων όμως η περιφέρεια θέλω να είναι εδώ.

Περιφερειάρχης Στερεάς είναι ένας ακόμη Ευβοιώτης, ο Φάνης Σπανός. Εσείς από την Εύβοια, επίσης, αν σας θέσω μια απλοική ίσως -θα μπορούσε να χαρακτηριστεί- και τοπικιστικού τύπου ερώτηση, πως θα μπορούσατε να πείσετε τους Φθιώτες, τους Βοιωτούς, τους Ευρυτάνες, αλλά και τους κατοίκους της Φωκίδας ότι θα εγκύψετε πάνω από τα ζητήματα που απασχολούν την εκάστοτε περιοχή με θέρμη;

Καταρχήν θα τους πίσω όπως περίπου με άλλους όρους τους έπεισε ο Μπακογιάννης. Ο Μπακογιάννης είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει καν περπατήσει την περιοχή, προέρχεται το πιο μικρό μέρος που λέγεται Ευρυτανία. Ακούστε η επιτυχία σε μία περιφέρεια δεν έχει σχέση με το από πού προέρχεται ο περιφερειάρχης θα μπορούσα να ήμουνα από τη Φωκίδα, έχει σχέση με το πολιτικό βάρος του περιφερειάρχη, έχει σχέση με την σύνθεση του συνδυασμού του περιφερειάρχη, έχει σχέση με την δυναμική την οποία αναπτύσσει και με τον τρόπο που βλέπει την περιφέρεια. Σας δίνω ένα παράδειγμα. Περιφερειάρχης μπορεί να είναι αυτός που πραγματοποιεί τα τυπικά σε μία περιφέρεια, μοιράζει λίγο το χρήμα, κάνει μια διαφήμιση και τα λοιπά. Μπορεί να είναι όμως και ο πιο ισχυρός συνδικαλιστής του τόπου για όλες τις κοινωνικές επαγγελματικές και τοπικές ανάγκες της περιοχής.

Εγώ λοιπόν επιλέγω το δεύτερο, και για να το κάνω πρέπει να είμαι ακηδεμόνευτος. Πρέπει λοιπόν να είμαι διεκδικητικός όπως ξέρω από την πολιτική και διαθέτω την εμπειρία, έχω κάνει και υπουργός, ξέρω πολύ καλά πως κινούνται τα ζητήματα αυτά εγώ όλο το δικαίωμα να λέω ναι παιδιά ξέρω, ξέρω να σταθώ απέναντι σε έναν πρωθυπουργό χωρίς να κρύβομαι, ξέρω να σταθώ απέναντι σε οποιοδήποτε υπουργό χωρίς να τραυλίζω και χωρίς να φοβάμαι, ξέρω να παίρνω για έναν τόπο, χωρίς να μαλώνω με κάποιον πολιτικό, αυτή είναι η δουλειά μου και αυτό επιθυμώ να κάνω και το ίδιο είπα και στον γεωργικό συνεταιρισμό που ήμουνα τώρα που μου ανέδειξαν τις ιστορίες των πλημμυρών την ανέχεια του νερού το καλοκαίρι.

Δεν μπορεί ένας τόπος να πλημμυρίζει το χειμώνα και μην έχει νερό το καλοκαίρι και να ποτίζουμε με τις γεωτρήσεις. Προφανώς κάτι λάθος υπάρχει στο Σπερχειό το μεγάλο ζήτημα. Καταλαβαίνω και τις ανάγκες των ανθρώπων να πιστέψουν κάπου γιατί εγώ είδα μάτια ανθρώπων απελπισμένων ειδικά τώρα με την ακρίβεια στα λιπάσματα με τον αυξημένο κόστος παραγωγής με τα ενεργειακά ζητήματα είδα μάτια απελπισμένων ανθρώπων και αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι θέλουν να πιστέψουν γιατί όλα αυτά που έχουν ακούσει δεν έχουν υλοποιηθεί. Άρα η Περιφέρεια δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Εγώ λοιπόν έρχομαι εδώ και σας λέω το εξής. Έρχομαι εδώ να πείσω και για αυτό θέλω και τον χρόνο και ξεκιναώ να γνωρίσω τους ανθρώπους ότι υπάρχει ένας πολιτικός ο οποίος είναι αποφασισμένος να κάνει τη δουλειά του σωστά γιατί δεν την κάνει για να αναγνωριστεί για να έχει το επόμενο βήμα του για πολιτικό μέλλον.

Εγώ έχω κάνει τα βήματα, πέρασα από υπουργός έκανα 12 χρόνια στη Βουλή έκανα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δόξα τω θεώ είμαι πολύ ευχαριστημένος. συγκεντρώνω λοιπόν την εμπειρία μου και θέλω να την κάνω έργο.

Ας έρθουμε στην Φθιώτιδα. Αν σας έθετα τις προτεραιότητες για το Νομό πως θα τις αξιολογούσατε;

Πρωτογενής παραγωγή που είναι το 70% του εισοδήματος της περιοχής, τουριστική ανάπτυξη η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες σε όλη τη Στερεά και στην Φθιώτιδα διότι έχει και θρησκευτικό τουρισμό και ιαματικό τουρισμό και χειμερινό τουρισμό και θερινό τουρισμό και ιστορικό τουρισμό. Τα έχετε δει ποτέ αυτά σε κανένα φυλλάδιο της περιφέρειας. Τα έχετε δει εδώ να γίνονται αυτά; Τελευταίοι είμαστε. Άρα το δεύτερο είναι αυτό. Τρία έργα υποδομής, λιμάνι εξωτερικού εμπορίου. Δεν υπάρχει σε ολόκληρη τη Στερεά, ψάχνουν ιδιωτικές εταιρείες στα Οινόφυτα να κάνουν δικό τους λιμάνι για να φεύγουν τα πλοία. Είναι δυνατόν να έχουν περάσει 4 ΕΣΠΑ και ένα ταμείο ανάκαμψης με 40 δισεκατομμύρια από το οποίο δεν έχουμε πάρει ένα ευρώ τσακιστό εκτός από τον ε65 που αποτελεί έργο της κυβέρνησης. Τρίτον κοινωνικός τομέας. Στήριξη των ασθενέστερων και στήριξη των επαγγελματικών τάξεων που έχουν υποφέρει από την κρίση. Σας δίνω ένα παράδειγμα, εστίαση. Δεν έχουν δει κάτι από την περιφέρεια. Το έκανε ο Τζιτζικώστας, το έκανε ο Αρναουτάκης στην Κρήτη. Εμείς δεν το κάναμε εδώ και οι άνθρωποι οι μισοί είναι έτοιμοι για το λουκέτο. Αυτή είναι η αποστολή της Περιφέρειας. Και θέλω να τονίσω κάτι. Πάνω από 30 – 33 δισεκατομμύρια είναι το ταμείο ανάκαμψης. Το ταμείο ανάκαμψης έχει ήδη κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαν κατηγορίες έργων, στην οποία υπάρχουν ύδατα, υπάρχει μία διάχυτη διαχείριση υδάτων, υπάρχει διαχείριση πόλεων, υπάρχουν οδικά έργα, υπάρχουν ενεργειακά έργα, υπάρχουν, υπάρχουν υπάρχουν. Η Περιφέρεια Στερεάς δεν πήρε τίποτα. Με ευθύνη της Περιφέρειας. Η κυβέρνηση τη δουλειά της την έκανε. Τα μόνα χρήματα που πέσανε στην περιφέρεια είναι: ε65 που είναι μεγάλο κυβερνητικό έργο και απαραίτητο και οι ανεμογεννήτριες.

γιατί δεν τα πήραμε – γιατί προφανώς δεν τα διεκδικήσαμε. Γιατί προφανώς δεν υπάρχει ισχυρό πολιτικό άλογο μπροστά το οποίο να πάει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει και να πάρει. Νομίζω ότι δεν είχαν ούτε πρόταση, νομίζω ούτε καν το σκέφτηκαν. Δεν είδα πουθενά ότι προσπάθησε ο Φάνης Σπανός να διεκδικήσει κάτι από το ταμείο ανάκαμψης. Κρυμμένος παντού. Πάρτε ΛΑΡΚΟ. Πιο πολύ αγωνίστηκε η ΠΕΔ για την ΛΑΡΚΟ παρά η Περιφέρεια.

Το να παρουσιαζόμαστε σε μία συγκέντρωση να βγάλουμε μερικές ωραίες φωτογραφίες αυτό είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να εξηγήσουμε στην κυβέρνηση ότι κάνει λάθος ότι δηλαδή ενώ ναυαγεί η ιστορία της της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ την ώρα που οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δικαιώσει πρόσκαιρως τους εργαζόμενους εμείς οδηγούμε την εταιρεία με ένα μαθηματικό τρόπο πιθανότατα σε πτώχευση. Για ποιο λόγο την ώρα που το νικέλιο τρέχει με 1000, δεν λέω ότι δεν πρέπει να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια, είναι απολύτως απαραίτητα, έπρεπε να βρεθεί ένας διαφορετικός τρόπος για το σχέδιο και δεν ασχολείται η περιφέρεια καθόλου. Θα μου πείτε είναι δικό της έργο;

Ακούστε είναι επιλογή του περιφερειάρχη ή να καθίσει στην άκρη για να είναι το καλό παιδί της κάθε κυβέρνησης ή να μπει στο παιχνίδι να πάρει την μπάλα στα πόδια του και επιτρέψετε την για να είναι το ενοχλητικό παιδί της κάθε κυβέρνησης.

Εγώ να είστε σίγουρος ότι έχω επιλέξει να είμαι ενοχλητικός, ενοχλητικός ήμουνα πάντα.

Άρα κατηγορείτε τον κ. Σπανό ότι είναι το καλό παιδί της κυβέρνησης;

Ναι και το ανεπαρκές για εμάς. Προφανώς έχετε κάνει πάρα πολλές επαφές τους προηγούμενες μήνες, έχετε προσεγγίσει ανθρώπους που θεωρείται ότι έχουν όραμα για την Περιφέρεια και τα κοινά. Πότε θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ανοιχτά για το ψηφοδέλτιο σας. Κάποιοι λένε ότι κρύβεστε. Τι απαντάτε σε αυτό; Να σας πω ότι είμαι καλοδεχούμενος παντού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θα είναι μαζί μου, αλλά βρήκα ένα εξαιρετικό κλίμα, βρήκα φιλόξενους ανθρώπους , βρήκα συζητήσιμους ανθρώπους, βρήκα ανθρώπους οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τη λύση στα προβλήματα της περιοχής. Βρήκα μια εξαιρετική σύνθεση αυτοδιοικητικών παραγόντων του πρώτου βαθμού δηλαδή βρήκα ωραίους ανθρώπους στους δήμους να μπορώ να κουβεντιάζω που είναι και φορείς, γενικώς βρήκα μία πολύ ωραία κοινωνία εδώ στην περιοχή της στο νομό της Φθιώτιδας αλλά και γενικότερα στη Στερεά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος είμαι πολύ συγκινημένος για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Πάρα πολύ. Και το δηλώνω έτσι με ιδιαίτερη χαρά αυτό και αυτό μου δίνει φτερά να συνεχίσω παρακάτω.

Με το ψηφοδέλτιο τι γίνεται;

Τα πρώτα ονόματα θα τα μάθετε πριν το Πάσχα. Τα πρώτα. Δεν βιάζομαι και δεν έχω και λόγο να βιαστώ στην επιλογή των προσώπων και νομίζω ότι και η κοινωνία με περιμένει για να με επιλέξει και εκείνη γιατί και εγώ περιμένω να με διαλέξει και η κοινωνία, άρα επομένως υπάρχει μακρύς δρόμος για την τελική σύνθεση του ψηφοδελτίουτο οποίο σε κάθε περίπτωση θα είναι μέχρι το τέλος του 2022 έτοιμο.

Τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν;

Πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία πρώτη φορά θα ανακατευτούν στο αυτοδιοικητικά, γιατί πιστεύω ότι αυτό ζητάει ο κόσμος, δεν υποτιμώ κανέναν δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν σας το πα και πριν ωραιότατοι αυτοδιοικητικοί και έμπειροι αλλά ξέρετε κάτι, νομίζω ότι χρειάζεται μία ισχυρότατη μίξη με ένα νέο πολιτικό προσωπικό το οποίο θέλει να αναδειχθεί μέσα από τις γραμμές της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι αισθάνομαι ότι μου λέει ο κόσμος και έτσι αισθάνομαι και εγώ αν το θέλετε πολιτικά ότι πρέπει να πράξω. Προφανώς θα υπάρχουν και έμπειροι άνθρωποι μέσα.

Θα έχουμε και μεταγραφές από άλλους συνδυασμούς;

Είναι κάτι που δεν το ξέρω και δεν θα ήθελα να το συζητήσω τη στιγμή.

Ένα από τα ερωτήματα που θα σας έθετα μιας και έχει διατελέσει και Υπουργός Τουρισμού επί Ν.Δ θα ήταν, τι μπορεί να πάει καλύτερα ώστε η πραγματικά πανέμορφη περιοχή μας να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες-τουρίστες. Έχετε κάποιο πλάνο επ’ αυτού.

Ο τουρισμός κακά τα ψέματα είναι πολύ μεγάλη πηγή εσόδων, κάθε τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα κατά μέσο όρο, αφήνει από 900 μέχρι 1.200 ευρώ αυτά λένε οι στατιστικές. Η επισκεψιμότητα σε ξένους τουρίστες της Στερεάς είναι η τελευταία και αυτό προκύπτει από τον πίνακα της του υπουργείου τουρισμού του αντίστοιχου Ινστιτούτου της τουριστικής ανάπτυξης, άρα δεν τα λέω μόνο εγώ. Κοιτάξτε ο θερινός τουρισμός είναι γνωστός. Για την μεγάλη επιτυχία την οποία έχει η χώρα απλώς η περιφέρεια της Στερεάς είναι πιο άγνωστη σε ολόκληρη την Ευρώπη που είναι οι πρώτοι μας πελάτες.

Υστερεί κάπου;

Όχι δεν υστερεί σε ποιότητα καθόλου θα έλεγα. Υστερεί όμως σε προσέγγιση business to business, υστερεί υπερβολικά και η προσπάθεια που έχει γίνει γιατί δεν μπορώ να είμαι μηδενιστής από την περιφέρεια της Στερεάς είναι ερασιτεχνική. Μόνο με ταξίδια στο εξωτερικό και με εκθέσεις τα οποία μπορούν να πάνε και μόνοι τους οι ξενοδόχοι και τους κάνει τα έξοδα η Περιφέρεια και πολύ καλά κάνει, πολύ καλά κάνει, δεν φτάνει. Χρειάζεται ισχυρή διαδικτυακή διαφήμιση που είναι και φθηνή αλλά πολύ αποτελεσματική γιατί ζούμεστον αιώνα του διαδικτύου για ολόκληρη τη Στερεά με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά ουσιαστικά και με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα ιντερνετικά και όχι μόνο και η πολλαπλότητα επίσης η οποία απλώνει την επισκεψιμότητα σε όλο το 12μηνο διότι έχουμε χειμερινό τουρισμό έχουμε και θερινό τουρισμό έχουμε και θρησκευτικό τουρισμό, κατά την προσωπική μου άποψη το δεύτερο Άγιο όρος της Ελλάδος βρίσκεται στην Στερεά.

Τα μοναστήρια δεν θα σας τα πω εγώ τα ξέρετε καλύτερα από μένα. Ομως είναι άγνωστα. Θέλω να σας θυμίσω, μου λέτε πως θα τα κάνεις αυτά, θέλω να σας θυμίσω ότι ο μόνος υπουργός όχι τουρισμού μόνος υπουργός της χώρας της Ελλάδος που έχει δει τον Πατριάρχη Ρωσίας είναι ο ομίλων και το έκανα τότε ως υπουργός για να ανοίξω και άνοιξα με με κοινή επιτροπή θρησκευτικού τουρισμού υπουργείου τουρισμού και Πατριαρχείου της Μόσχας άνοιξα την πόρτα της έλευσης των Ρώσων και δια του Πατριαρχείου τους Ρώσους της Ρωσίας όλων των ορθοδόξων των πρώην ανατολικών κρατών, Ουκρανία, Ρωσία, Ρουμανία που βεβαίως είναι στην Ευρώπη.

Είναι είναι πολύ μεγάλο κομμάτι ο θρησκευτικός τουρισμός. Και είναι και προσωπική μου φιλοδοξία να το πραγματοποιήσω. Γιατί αυτός είναι ένας τουρισμός 12μηνος, δεν είναι ένας τουρισμός καλοκαιρινός ή ένας τουρισμός που θα κρατήσει και τα οποία ξενοδοχεία υπάρχουν, ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεύτερον, ιαματικός τουρισμός. Έχετε Θερμοπύλες, έχετε Υπάτη, έχετε καμένα Βούρλα, υπάρχει η Αιδηψός.

το θέμα ΤΑΙΠΕΔ είναι μπλεγμένο όμως-

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι εδώ και 10 χρόνια, δεν έχει αισθανθεί όμως ποτέ την πίεση από κανέναν. Θα εξαιρέσω βουλευτές της περιοχής που έχουν κάνει προσπάθεια για να ξεκλειδώσουν κάποια πράγματα, αλλά εγώ θα μείνω στην περιφέρεια. Πείτε μου εμένα πότε υπάρχει ιστορικά μία συνάντηση του ΤΑΙΠΕΔ με την περιφέρεια της Στερεάς. Δεν είναι προσωπικό με τον κ. Σπανό, με την περιφέρεια Στερεάς; Ποτέ! Ε δεν γίνεται δουλειά έτσι. Με προφορικά δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Και όμως το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει όλες τις ιαματικές πήγες του τόπου. Για ποιο λόγο; Και γιατί δεν βγάζει σε δημοπρασία, γιατί δεν συνεργάζεται με την περιφέρεια, γιατί η περιφέρεια δεν έχει μία δικιά της πρόταση να ξεκλειδώσει αυτή την ιστορία. Είναι εικόνα τώρα αυτή στην Υπάτη, είναι εικόνα αυτή στην Υπάτη για να μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα έρθει κάποιος τουρισμός. Μπορώ να τα κάνω όλα εγώ, όχι δεν μπορώ να τα κάνω όλα, εγώ μπορώ όμως να βάλω πλάτη για όλο και αυτό είναι το ουσιαστικό.

Πως μπορεί να πείσει ο Μαρκόπουλος τη νεολαία;

Θα τους έλεγα ότι έρχομαι όχι για να γνωριστώ ούτε για να χαράξω πολιτική πορεία, την έχω κάνει. Δεν ζω από την πολιτική άρα δεν είμαι επικίνδυνος για τη διαχείριση, έρχομαι με όλη μου την εμπειρία για να παράγω έργο και για να το κάνω αυτό πρέπει να κουβεντιάζω με όλους. Θα τους πω λοιπόν ότι θα βρείτε στο ψηφοδέλτιο μου και τη δικιά σας τη γενιά και το δικό σας το επάγγελμα, και τον δικό σας τον τόπο και σε κάθε περίπτωση στη δημοκρατία γιατί δημοκρατία έχουμε, πρέπει και να συμμετέχουν όλοι και να λένε την άποψή τους και να ψηφίζουν ή να καταψηφίζουν ο καθένας ότι ότι θέλει κάνει. ψηφίζει θετικά ή αρνητικά αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η κοινωνία

Δεν περιμένω να ανατρέψω το σκηνικό το οποίο υπάρχει στην χώρα, ούτε μπορώ μόνος μου να κουνήσω ένα ολόκληρο τοίχο που λέγεται αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που για κάποιες κοινωνικές ομάδες υπάρχει, ούτε μπορώ να τους πω ότι εγώ ξαφνικά είμαι ο διάττων Αστήρ οποίος θα κάνω τα θαύματα. όχι, όχι τίποτα από αυτά. Μπορώ όμως να τους πω ότι έχω τη δύναμη και την επιθυμία και την θέληση να κάνω πράγματα, πολλά και σοβαρά για αυτόν τον τόπο.

Ανεργία; Μπορείτε κάπως να την αντιμετωπίσετε;

Δεν μπορώ να το λύσω εγώ αυτό το ζήτημα, αυτό το οποίο μπορώ να του κάνω όμως είναι να διορθώσω τις υποδομές να φτιάξω τον τουρισμό να κάνω άμα υπάρχουν προγράμματα τα οποία θα “γαργαλήσουν” τον μικρό ή μεγάλο επιχειρηματία ότι έχει να κερδίσει θα έρθει. Λένε μερικοί δεν μπορούμε να αναπτύξουμε τον ιαματικό τουρισμό και αυτό το επιχείρημα γιατί δεν έχουμε ξενοδοχεία. Συγνώμη ο ξενοδόχος θα έρθει να κάνει ξενοδοχείο δίπλα στα ιαματικά λουτρά όταν δει ότι εγώ θα φτιάξω τα ιαματικά λουτρά και θα καταλάβει ότι εκεί θα ερθει κόσμος. Δεν μπορεί να γίνει πρώτα το ξενοδοχείο και μετά τα ιαματικά λουτρά. Αυτό όμως το πράγμα προϋποθέτει πολιτική, δηλαδή πολιτική βούληση, πολιτική ενέργεια, κρατικό ή ευρωπαϊκό χρήμα που θα κινητροδότησει ή θα κινητοποιήσει όλο αυτό το κλίμα και όλοι αυτοί θα αναγκαστούν να έρθουν.

Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας;

Κλειστή από 2014. Είμαστε στο 2022. Η ευθύνη δεν είναι στον δήμο, είναι στην περιφέρεια, γιατί η περιφέρεια έχει τα λεφτά. Η πανελλήνια έκθεση Λαμίας ήταν το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός μετά την έκθεση Θεσσαλονίκης που όμως αφορούσε κατεξοχήν την πρωτογενή παραγωγή. Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι είναι εννέα χρόνια κλειδωμένη και θα παραμείνει άλλα 5 μέχρι να γίνει, έτσι όπως πάει το πράγμα. Πως εγώ θα πείσω τον αγρότη ότι πρέπει να ξανασπείρει τα χωράφια του στις δύσκολες εποχές που έχουμε. Αν εγώ κάνω την ΠΕΛ ή βοηθήσω τον Δήμο ή τον οποίο δήμαρχο δεν έχω πρόβλημα με κανέναν δήμαρχο, εγώ είμαι υπέρ να γίνει γρήγορα και να προχωρήσει αυτή η οικονομική διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχει τζίρος στην περιοχή και κέρδος αυτή είναι η ιστορία της περιφέρειας.

Ας έρθουμε τώρα και σε μια ερώτηση που κάμποσοι εκεί εξώ θα ήθελαν να θέσω και δεν θα μπορούσα να μην θέσω γιατί απαιτεί κάποιες διευκρινίσεις που καλό θα ήταν μέσω του βήματος αυτή την στιγμή να ξεκαθαρίσετε. Το προηγοούμενο διάστημα το όνομα σας, αναφορικά με την ιατρική σας ιδιότητα ενεπλάκη σε μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο. Τι απαντάτε σε όλα αυτά που σας κατηγορούν και τι εμπόδιο μπορεί να φέρει κάτι τέτοιο στην υποψηφιότητα σας…

Kαλά κάνετε και το θέτετε για να το ξεκαθαρίσω. Δεν έχω καμία σχέση με αυτό τον άνθρωπο, ούτε έχω καμία αυτεπάγγελτη δίωξη. Έχω μία αγωγή από έναν ασθενή, που είναι ζωντανός, εγώ κλήθηκα να συμμετέχω σε ένα χειρουργείο για να σώσουμε μία ζωή την οποία την σώσαμε. Κάποιοι νομίζουν ότι επειδή εμείς οι ιδιώτες γιατροί του ιδιωτικού τομέα έχουμε μεγάλες αστικές ευθύνες μπορούν να βγάλουν λεφτά από αυτή την ιστορία και κάποιοι επιθύμησαν να με κατηγορήσουν εμένα για αυτό το λόγο. Είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθώ, εξάλλου δεν θα ξεκινούσα αυτή τη διαδικασία της περιφέρειας ποτέ αν αισθανόμουν ότι έχω κάποιο βάρος. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι το χρησιμοποιούν, να μην χαίρονται και πολύτελειώνει σε λίγο κατά τον καλύτερο τρόπο για μένα.

Όποτε δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο πώς καταλαβαίνω;

Όχι, όχι δεν υπάρχει περίπτωση.

Στην Λαμία γνωρίζουμε ότι από έχετε πιάσει γραφείο από την αρχή του έτους. Για ποιο λόγο το πράξετε και πως εκτιμάτε τις επαφές που έχετε κάνει στην περιοχή μέχρι στιγμής;

Ο λόγος είναι το πόσο σοβαρή αξία δίνω στην πρωτεύουσα της περιφέρειας που λέγεται Λαμία και πόσο πολύ μεγάλη αξία δίνω στον νομό της Φθιώτιδας που θεωρώ ότι μπορεί να μην είναι ο μεγαλύτερος αλλά είναι οικονομικά ο ισχυρότερος και ίσως και σημαντικότερος από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Στερεάς. Και είναι και ένας τρόπος να καταδείξω του πόσο αποφασισμένος είμαι να διεκπεραιώσω αυτό το έργο και να είμαι υποψήφιος, το λέω αυτό ως προς ενημέρωση και στους φίλους και σε αυτούς που δεν είναι φίλοι και πιστέψανε ότι από την αρχή εγώ κινούμαι ερασιτεχνικά. Κάθε άλλο. Εγώ κινούμαι απολύτως επαγγελματικά πολιτικά και θα φτάσω το εγχείρημα μέχρι το τέλος, η επιθυμία μου είναι να είμαι ο τελικός νικητής.

Σπανός, Γκλέτσος, ίσως και με σύμπραξη, Μαρκόπουλος και άλλοι; Πως βλέπετε την εκλογική μάχη;

Πολύ ενδιαφέρουσα. Καταρχήν είναι μια εκλογή δεύτερου γύρου, με όποια σύνθεση και αν θέλετε. Εγώ το μοντέλο της κομματικής στήριξης της κεντροδεξιάς της κεντροαριστεράς το σέβομαι αλλά θα μου επιτρέψεις να σου πω το βρίσκω πολιτικά και αυτοδιοικητικά αναχρονιστικό. Ακούω αυτά τα οποία λέγονται και απλώς χαμογελώ. Το 2023, αγαπητέ Πάνο Κατσώνη κανένα κόμμα δεν θα έχει πάνω από 30%, κανένα χρίσμα κομματικό δεν μπορεί να σου δώσει τη Νίκη. Αν δεν σε αγκαλιάσει κοινωνία και αν δεν μπορείς να πείσεις σε αυτές τις δύσκολες εποχές τις ανασφάλειες των πολιτών, ότι μπορείς να διεκπεραιώσεις το έργο, τίποτα δεν μπορεί να σε οδηγήσει στη νίκη.

Εγώ λοιπόν ακολουθώ αυτό που φαίνεται ότι είναι ο πιο δύσκολος και τραχύς δρόμος αλλά κατά την εκτίμησή μου είναι ο νικητήριος δρόμος για την περιφέρεια Στερεάς να κινηθώ παράλληλα και ανάμεσα στα κόμματα. Τους σέβομαι όλους, χαμογελώ με συμπάθεια, τους εκτιμώ όλους, για αυτό υποθέτω και εκείνοι δεν έχουν κακή άποψη για μένα, αλλά θεωρώ ότι στο τέλος θα μιλήσει ο κόσμος. Θα μιλήσει στο πρώτο γύρο, και θα μιλήσει και στον δεύτερο γύρο.