New York Times – Μπούκα

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τα εγκλήματα κατά αμάχων στη Μπούκα

Ολο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις που μαρτυρούν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά αμάχων στη Μπούκα, το προάστιο του Κιέβου όπου, υποχωρούντες οι Ρώσοι στρατιώτες, άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, μερικούς με δεμένα χέρια και τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

Ολο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις που μαρτυρούν τη διάπραξη εγκλημάτων κατά αμάχων στη Μπούκα, το προάστιο του Κιέβου όπου, υποχωρούντες οι Ρώσοι στρατιώτες, άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς αμάχους, μερικούς με δεμένα χέρια και τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι.

«Ισως να θυμάστε ότι δέχτηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου», είπε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν.

«Λοιπόν, η αλήθεια του θέματος, είδατε τι συνέβη στη Μπούκα. Αυτό τον δικαιολογεί, είναι εγκληματίας πολέμου».

Την ίδια στιγμή, Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν αυστηρότερες κυρώσεις ως απάντηση , συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικών καυσίμων, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Λιθουανία απέλασαν χθες Ρώσους διπλωμάτες. Μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους NYT οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer Μερικού από τους ανθρώπους βρέθηκαν μπρούμυτα, ή κουλουριασμένοι, χτυπημένοι ενώ οδηγούσαν ποδήλατα ή ενώ περπατούσαν στο δρόμο ή στα υπόγεια σπιτιών.

Οι Gall και Kramer πήραν επίσης συνέντευξη από τον τοπικό ιατροδικαστή, Σέρχι Καπλίσνι, ο οποίος είπε ότι η πόλη ήταν αναγκασμένη να σκάψει έναν ομαδικό τάφο αφού το τοπικό νεκροτομείο είχε γεμίσειε. Μια μέρα, ο Καπλίνσι είπε ότι είχε δεχθεί περίπου 30 πτώματα, 13 από τα οποία ήταν άνδρες των οποίων τα χέρια ήταν δεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι από κοντά.

Η Ρωσία αρνείται ότι τα στρατεύματά της συμμετείχαν σε φρικαλεότητες στην Μπούκα, αποκαλώντας τις εικόνες «άλλη μια φάρσα» και υποδηλώνοντας ότι τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα στους δρόμους αφού «όλες οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν πλήρως από την Μπούκα» γύρω στις 30 Μαρτίου. Αλλά μια προσεκτική ανασκόπηση βίντεο και δορυφορικών εικόνων την οποία επεξεργάστηκαν οι Ν.Υ. Times δείχνει ότι πολλοί από τους πολίτες είναι νεκροί εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, όταν ο ρωσικός στρατός είχε τον έλεγχο της πόλης, και έκτοτε σήπονται στους δρόμους.

Βίντεο που γυρίστηκε από μέλος του τοπικού συμβουλίου στις 2 Απριλίου δείχνει πολλά πτώματα διασκορπισμένα κατά μήκος της οδού Yablonska στην Μπούκα, ενώ δορυφορικές εικόνες που παρασχέθηκαν στους Times από τη Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από αυτά βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, κατά δική της ομολογία, κατέλαβε την πόλη.