Ψαχνά

Προσποιήθηκε τον λογιστή και προσπάθησε να εξαπατήσει ηλικιωμένο

Του ζήτησε τον αριθμό IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού.«Μπίζνα» εκατομμυρίων είναι οι τηλεφωνικές απάτες στην Ελλάδα και δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα και χάνουν τα χρήματα τους.

Οι τρόποι που σκαρφίζονται οι απατεώνες προκειμένου να σας κλέψουν αυξάνουν συνεχώς. Η πιο απλή μορφή τους είναι η κλασσική πλέον «επένδυση». Σας τηλεφωνούν και σας λένε πως με 150 ευρώ μπορείτε να επενδύσετε και σίγουρα θα βγάλετε πίσω πολλά παραπάνω χρήματα.

Αυτός όμως ο τρόπος έχει γίνει λίγο πολύ γνωστός οπότε και προφανώς τα θύματα συνεχώς λιγοστεύαν. Οι απατεώνες λοιπόν έπρεπε να βρουν ένα άλλο αφήγημα για την κομπίνα τους, μια νέα τηλεφωνική απάτη.

Ετσι, εφηύραν διάφορους πονηρούς τρόπους με τους οποίους κατάφεραν και συνεχίζουν να καταφέρνουν να εξαπατούν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους και στην περιοχή μας, όπως πχ με δήθεν λανθασμένες καταθέσεις που μετά ζητούσαν χρήματα πίσω από επιχειρηματίες, προσποιούμενοι τους Αντιδημάρχους, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους συμβολαιογράφους, τους λογιστές, τους εφοριακούς και άλλα πολλά.

Σε πολλές περιπτώσεις οι απατεώνες εμφανίζονται ξαφνικά σε σπίτια ηλικιωμένων και ζητούν άμεσα χρήματα για τον γιο τους ή την κόρη τους, επειδή είτε έχει τρακάρει, είτε χρωστάει στην εφορία η στο δημόσιο, είτε επειδή εχει συλληφθεί, είτε πολλά άλλα. Τελευταία εχει εμφανιστεί ένας νέος τρόπος με τον οποίοι οι επιτήδειοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα, και αυτός είναι ηλεκτρονικά με ψεύτικα email από τράπεζες που ζητούν επιβεβαίωση για απόδοση κατάθεσης η εισερχόμενης πληρωμής.

Όπως είναι γνωστό, σε αυτά τα mail επισυνάπτονται spam αρχεία τα οποία αν κάνεις το λάθος και τα ανοίξεις τότε ο αποστολέας του mail αποκτά με ειδικό πρόγραμμα πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο ή στο laptop σου, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφέρνει να “σπάει” κωδικούς και να κάνει αναλήψεις από τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς.

Πέρα ωστόσο από όλα αυτά τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή εμφανίστηκε μια νέα μορφή τηλεφωνικής απάτης, καθώς πελάτης λογιστικού γραφείου από τα Ψαχνά δέχθηκε τηλεφώνημα από σταθερό τηλέφωνο της περιοχής και ο απατεώνας από την άλλη γραμμή του συστήθηκε ως “ο Νίκος ο Λογιστής” και του ζήτησε τον iban του γιατι οπως ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο χρειάζεται πλέον από τον λογιστή σύμφωνα με νέο νόμο. Ο άνθρωπος ευτυχώς “μυρίστηκε” την απάτη και αφού έκλεισε την γραμμή επικοινώνησε με τον Λογιστή του στα Ψαχνά, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης και το τηλεφώνημα δεν υφίσταται.

Όπως διαβεβαιώνει και το τραπεζικό σύστημα το τελευταίο διάστημα το ίδιο ακριβώς πράγμα κάνουν γνωστό προς όλους και οι λογιστές, ότι καμία τράπεζα και κανένας Λογιστής δεν θα ζητήσει ποτέ είτε από το τηλέφωνο είτε με email αριθμό λογαριασμού και i ban από κανέναν πελάτη. Όλοι μας και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι οι οποίοι θεωρούνται “πιο εύκολα” θύματα, οφείλουμε να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί.