Τι ψυχή θα παραδώσουμε;

Εν Χριστώ αδελφοί, πιστεύω ότι η καρδιά σας κτύπησε δυνατά όταν αντικρύσατε φωτογραφίες από τις φρικαλεότητες στην ουκρανική πόλη Μπούκα

Αθώοι άνθρωποι εκτελέστηκαν καταμεσής του δρόμου. Ήταν πολίτες! Ούτε κατάσκοποι, ούτε δολιοφθορείς. Αλήθεια, ποιος Θεός και στο όνομα ποιου «ανώτερου σκοπού» θα δεχότανε μία τέτοια ανίερη πράξη;

Μήπως έχει έρθει η ώρα να καταδικαστεί απερίφραστα ο χασάπης Πούτιν;

Το ομόθρησκος, αδελφοί μου, δε σημαίνει ότι θα γίνουμε συνένοχοι του εγκλήματος δια της σιωπής… Ο Πούτιν έχει επενδύσει πολλά στο «ορθόδοξο τόξο» των Βαλκανίων και γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των προπαγανδιστικών του μηχανισμών στο Άγιο Όρος.

Έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη και μέσα ενημέρωσης και φυσικά όχι για την εξάπλωση των ιδεών του χριστιανισμού. Το πως το ξέραμε. Το γιατί το αντιλαμβανόμαστε τώρα που η Ρωσία χρειάζεται τη … σιωπή, αν όχι της συνενοχή μας… Όποιος δεν πιστεύει ας διαβάσει σχετικά άρθρα σε ιστοσελίδες που απευθύνονται στους ανθρώπους εκείνους που νιώθουν περισσότερο δεμένοι με την Εκκλησία.

Και δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιες ιστοσελίδες που σήμερα «ξεπλένουν» τον Πούτιν, πρωταγωνίστησαν, πριν λίγο καιρό, στην αντιεμβολιαστική εκστρατεία. Ο ρόλος τους είναι προφανής: Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποσταθεροποιήσουν την ίδια τη χώρα. Αν οι ενορχηστρωτές αυτής της εκστρατείας δεν είναι πράκτορες ενός ξένου καθεστώτος, είναι σίγουρα ηλίθιοι, καθώς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν στην πατρίδα.

Το ελληνικό κράτος, δυστυχώς, δεν τολμάει να ασχοληθεί με το θέμα, φοβούμενο την ισχύ αυτών των παρακρατικών οργανισμών. Είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις παρενέργειες αυτής της χαρακτηριστικής απραξίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η θρησκεία χρησιμοποιείται ωμά από την πολιτική για την επιδίωξη των σκοπών της. Το σχέση, όμως, μπορεί να έχει η σωτηρία της ψυχής μας με τις επιδιώξεις ενός σατράπη; Πώς μπορεί να συμβαδίζουν οι προσευχές των ανθρώπων για την ειρήνη με την αποδοχή τόσο φρικτών πραγμάτων;

Πώς μπορεί ένας ενάρετος άνθρωπος να κοιμηθεί τον ύπνο του δικαίου, όταν υποστηρίζει, ακόμη και άθελά του, τέτοιες ανίερες πράξεις;

Πιστεύει κανείς στ΄ αλήθεια ότι δικαιούμαστε να κλείσουμε τα μάτια μας και τα αφτιά μας σε αυτά τα εγκλήματα; Οι σχέσεις παραχριστιανικών οργανώσεων και πουτινισμού είναι ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο και είναι ένας από τους λόγους που οι απόψεις της Ρωσίας βρίσκουν τόσο μεγάλη απήχηση στην ελληνική κοινωνία. Δε συνέβη χτες! Καλλιεργήθηκε επιμελώς τα τελευταία χρόνια.

Να δεχτούμε ότι με τη θρησκεία ασχολούνται άνθρωποι που έχουν ανώτερα ιδανικά και επιδιώκουν την επικράτηση της ηθικής και της δικαιοσύνης. Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, πριν πέσουν για ύπνο, ας ρίξουν μία ματιά στις φωτογραφίες από την Μπούκα.

Κι ας σκεφτούν αν ο Θεός θα ήθελε να συνεχιστεί μία τόσο μεγάλη αδικία στο Όνομά του…

Θανάσης Μαυρίδης