Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανάπλαση του κεντρικού οδικού άξονα των Ελ. Βενιζέλου – 28ης Οκτωβρίου – Αρεθούσης, από την Αγγ. Γοβιού έως τον κόμβο Αγίου Στεφάνου και εκ παραλλήλου, τη δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής


Με απόφαση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα 2014-2020» οι πράξεις:

  • «Βελτίωση αστικού περιβάλλοντος – Ανάπλαση επί της λεωφ. Βενιζέλου και της οδού 28 Οκτωβρίου», συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς», με συνολική δημόσια δαπάνη 4.848.600 ευρώ, εκ των οποίων η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.200.000 ευρώ.
  • «Βελτίωση – Ανακατασκευή κύριας συλλεκτήριας οδού Αρεθούσης (κόμβος Δάριγκ έως Μουσείο Αρέθουσα», συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας: «Προαγωγή των βιώσιμων μεταφορών και εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε υποδομές βασικών δικτύων», με συνολική δημόσια δαπάνη 2.097.000 ευρώ, εκ των οποίων η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.
    Προβλέπονται δαπάνες και για αρχαιολογικές εργασίες, ενώ το υπολειπόμενο ποσό, το οποίο ενδέχεται να απαιτηθεί μετά την έκπτωση που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα καλυφθεί από τον Δήμο Χαλκιδέων.
    Όπως, από το Δήμο Χαλκιδέων θα χρηματοδοτηθεί το πολύ μικρό επιπλέον κομμάτι «βελτίωσης – ανακατασκευής του τμήματος από το Μουσείο Αρέθουσα έως τον κόμβο Αγίου Στεφάνου».
    Αντικείμενο των έργων είναι η συνολική ανάπλαση του κεντρικού οδικού άξονα Ελ. Βενιζέλου – 28ης Οκτωβρίου – Αρεθούσης, έως τον κόμβο Αγ. Στεφάνου και παράλληλα, η κατασκευή ποδηλατικής διαδρομής.
    Συγκεκριμένα, προβλέπονται εργασίες αντικατάστασης πλακοστρώσεων, διαπλάτυνσης πεζοδρομίων, δημιουργίας ποδηλατικής διαδρομής, αντικατάστασης οδοστρώματος, ανάπλασης της διαχωριστικής νησίδας, οριοθέτησης χώρων στάθμευσης, αναβάθμισης και νέας φύτευσης πράσινου, όπως και εργασίες αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων.
    ………………………………………………………………………………………………….
    Φάνης Σπανός (Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας): «Η -προς υλοποίηση- ανάπλαση του πιο κεντρικού οδικού άξονα της πόλης της Χαλκίδας, σε συνδυασμό με το εν εξελίξει έργο ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, θα αναβαθμίσει ριζικά την όψη και τη λειτουργία της πόλης… Δίνουμε πλέον τη σκυτάλη στον Δήμο Χαλκιδέων και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση προσβλέπουμε σε ταχεία και ποιοτική υλοποίηση.»
    Έλενα Βάκα (Δήμαρχος Χαλκιδέων): «Είναι ένα έργο συνολικό, με ενιαία εικόνα σε όλα τα τμήματά του… Πρόκειται για έργο, το οποίο είχε σχεδιαστεί και μελετηθεί από προηγούμενες Δημοτικές αρχές, όμως, ουσιαστικά έπρεπε να κάνουμε τις μελέτες εκ νέου, γιατί άλλαξε η νομοθεσία, κάνοντας και βελτιωτικές παρεμβάσεις…»