Διαγραφή χρεών φέρνει η κυβέρνηση

Σβήνει” οριστικά η κυβέρνηση χρέη 812 εκατ. ευρώ αγροτών και συνεταιρισμών, τα οποία αφορούν ενισχύσεις που δόθηκαν στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε ως παράνομες και απαίτησε την ανάκτησή τους από το ελληνικό Δημόσιο.

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει τον συμψηφισμό των οφειλών αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων με μελλοντικές ενισχύσεις COVID-19.

Όπως σημειώνουν τα Νέα, με τις νέες ενισχύσεις που προβλέπονται για τους αγρότες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας θα διαγραφούν τα χρέη τους που έχουν προκύψει από… παλιές αμαρτίες και συγκεκριμένα από το περιβόητο «πακέτο Χατζηγάκη» το 2008-2009, αλλά και υποχρεώσεις συνεταιρισμών που σχετίζονται με τα άτοκα δάνεια που έλαβαν τόσο το 2008 (πακέτο Κοντού) όσο και το 1992 και 1994 για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του Τσερνόμπιλ.

Τα ποσά από τις ενισχύσεις Χατζηγάκη και Κοντού αγγίζουν τα 812 εκατ. ευρώ, ενώ η συγκεκριμένη ρύθμιση ήρθε στη Βουλή μετά το πράσινο φως που άναψαν οι Βρυξέλλες για έκτακτες κρατικές ενέσεις 815 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της πανδημίας.

Η διαγραφή των χρεών έρχεται να προστεθεί στο πακέτο των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα που έχει λάβει η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενίσχυση κτηνοτρόφων

Χθες από την Κρήτη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γιώργος Γεωργαντάς, σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωτογενής τομέας στη χώρα βιώνει μία δύσκολη περίοδο, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να παράξουν, «γιατί είναι πολύ σημαντικό η παραγωγή να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια σε όλο τον πληθυσμό». Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί ως ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών ένα ποσό συνολικά στη χώρα που θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα.

«Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος εγώ όμως είμαι πολύ αισιόδοξος και πιστεύω πραγματικά ότι πολύ γρήγορα θα περάσει αυτή η δύσκολη στιγμή αλλά θα μείνει ένα κέρδος μέσα από αυτό. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να είναι αναβαθμισμένος στη χώρα μας, μπορεί τα πολύ καλά ποιοτικά προϊόντα που παράγονται -και η Κρήτη είναι γνωστή γι’ αυτά- να αναδειχθούν ως ένα μέσο που θα βοηθήσει συνολικά την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς.