Έλληνας ναυπηγός εγκλωβισμένος σε 5άστερο ξενοδοχείο εν μέσω lockdown στη Σαγκάη

Την ώρα που στην Ελλάδα με «ελαφρά τη καρδία» ανακοινώνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων για τη διάδοση του κορονοϊού από τα χείλη του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη με χιλιάδες κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, στην άλλη άκρη της γης, στη Σαγκάη, περισσότερα από 25 εκατ. κάτοικοι, βρίσκονται για 18η ημέρα σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Αυστηρού, όχι σαν τα δικά μας lockdown, κατά τη διάρκεια των οποίων με την αποστολή ενός sms μπορούσαμε να επισκεφθούμε καταστήματα τροφίμων. Να πάρουμε τους δρόμους τουλάχιστον μία φορά τη μέρα για περπάτημα ή και περισσότερες φορές παρέα με τον ταλαίπωρο σκύλο. Να συναντηθούμε με φίλους και συγγενείς στα πάρκα και να πιούμε ένα καφέ σε χάρτινο ποτήρι.

Για του λόγου το αληθές, επικοινωνήσαμε σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη μας συνέντευξη, με τον Χρήστο Παστό. Τον Έλληνα ναυπηγό, που μας είχε δώσει ξεκάθαρη εικόνα, με λεπτομέρειες, για όλα όσα έζησε τότε, ώστε να διαφύγει με την οικογένειά του από την Κίνα και να περάσουν το πρώτο διάστημα της επέλασης της πανδημίας στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε κάνει για το ταξίδι της επιστροφής στην Κίνα, το οποίο ακολούθησε η 14ήμερη καραντίνα μέσα στο σπίτι τους.

Ο Χρήστος Παστός, δυστυχώς, στάθηκε για ακόμα μία φορά άτυχος. Πριν από 21 ημέρες ετοίμασε την βαλίτσα του, την έβαλε μαζί με τις υπόλοιπες αποσκευές στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του και εγκαταστάθηκε σε 5άστερο ξενοδοχείο της Σαγκάης για επαγγελματικούς λόγους.

Τρεις όμως ημέρες μετά, η τοπική ηγεσία ανακοίνωσε την εφαρμογή του αυστηρού lockdown και έτσι, αποκλείστηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του. «Φαινόταν ότι θα πάει εκεί. Όταν ήρθα ήδη πολλές περιοχές ήταν κλειστές», απαντάει σε ερώτηση αναφορικά με το αν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη και επισημαίνει ότι: «έχω γνωστούς που είναι πάνω από μήνα κλειδωμένοι».

Ερωτώμενος για την πρότερη εμπειρία του και τις αφηγήσεις που είχε κάνει για τo dytikesmaties.gr, ο Χρήστος Παστός παρεμβαίνει γρήγορα, πριν καλά τελειώσω την ερώτηση. «Την προηγούμενη φορά ήταν καραντίνα. Τώρα είναι διαφορετικά», λέει και σημειώνει ότι τώρα, «δεν βάζουν κάποια ταινία έξω από την πόρτα ή να μας έχουν κλειδωμένους στα δωμάτια».

Χωρίς να κάνω νέα ερώτηση, ο Χρήστος Παστός συνεχίζει: «Μας αφήνουν να κατέβουμε στο πρωινό και να πάρουμε καφέ και πρωινό που έχουν ήδη πακετάρει. Ή μπορούμε να πάμε στην ρεσεψιόν του ξενοδοχείου να ανανεώσουμε την παραμονή μας. Επίσης, αν και παρά πολύ δύσκολα, μπορεί να βρεις 1-2 ντελίβερι, οπότε πάλι μπορούμε να κατέβουμε να πάρουμε την παραγγελία μας. Κάποιοι ξένοι το βρίσκουν σαν ευκαιρία και κατεβαίνουν κάθε μέρα 2 και 3 φορές στην ρεσεψιόν».