90 παραβιάσεις – Ρεκόρ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο

Ξεπέρασαν κάθε όριο οι τουρκικές προκλήσεις. Μέσα σε μια ημέρα κατεγράφησαν 90 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν έγινε

Ακόμα και στις περιόδους μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ουδέποτε είχαν γίνει μαζεμένες τόσες παραβιάσεις. Ακόμα και τις προηγούμενες χρονιές, οπότε εκτελείτο η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα», ναι μεν σημειώνονταν μαζικές προκλήσεις, αλλά όχι όπως σήμερα. Προχτές, επίσης, έγιναν 81 παραβιάσεις.

Κάτι που γεννά σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις μεθοδεύσεις και τα επόμενα βήματα που επιδιώκει να κάνει η Άγκυρα έναντι της Ελλάδας. Κι αυτό σε μια περίοδο οπότε υπάρχει παγκόσμια αναταραχή εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, και η Δύση προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι του «διαλόγου» την Αθήνα, προκειμένου να «τα βρουν» με την Άγκυρα. Η, δε, τελευταία, ως συνήθως, διατείνεται ότι δήθεν είναι υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ελληνο-τουρκικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελληνικών αρμοδίων Αρχών, σήμερα έγιναν τέσσερις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, Παναγιά και Οινούσσες, σε εξαιρετικά μεγάλο ύψος, πάντως (26.000 πόδια). Έγιναν, ακόμα, και δύο αερομαχίες, όταν ελληνικά μαχητικά έσπευσαν να αναχαιτίσουν τους εισβολείς.

Επίσης, κατεγράφησαν 90 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δέκα έξι από αυτές έγιναν από 12 μαχητικά F-16, εκ των οποίων τα έξι οπλισμένα, 27 από τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), 47 από δύο κατασκοπευτικά, CN-235, και δύο αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου, ATR-72.

Τα ATR-72 καθημερινά πετούν στο μέσον του Αιγαίου, στον διεθνή εναέριο χώρο, μπαινοβγαίνοντας, πάντως, στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το τελευταίο διάστημα, επίσης, υποτίθεται ότι εκτελούν αποστολές και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να βρουν ρωσικά υποβρύχια. Όπως σήμερα, με τη συμμετοχή και ελληνικών και αμερικανικών ιπτάμενων μέσων. Τώρα, με αφορμή την άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα», αυξάνουν τις προκλητικές κινήσεις τους.

Όλα αυτά σημειώνονται σε μια άκρως τεταμένη περίοδο, εξαιτίας του Ουκρανικού, με σημαντικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ρωσικές στο νότιο Αιγαίο, γύρω από την Κρήτη και ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο.