Τα τρία «αν» που μπορεί να οδηγήσουν σε κάλπες το φθινόπωρο Κώστας Αλεξανδρής.

O βασικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει την προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2023, στο τέλος δηλαδή της κυβερνητικής θητείας. Πρόκειται για μία απόφαση που την έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόλαυτα μία φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου της ΝΔ στο Χαλάνδρι έκανε ορισμένους να αναρωτηθούν μήπως κάτι έχει αλλάξει.

«Θέλω να επαναλάβω ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ο κομματικός μας μηχανισμός να είναι σε απόλυτη εγρήγορση και να τελεί σε μια κατάσταση δυναμικής αναμονής και προετοιμασίας για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση»

είπε ο κ.Μητσοτάκης χρησιμοποιώντας τη λέξη «δυναμική».

Εάν κάποιος θελήσει να ερμηνεύσει την έννοια της «δυναμικής» μπορεί να σημειώσει μεταξύ άλλων ότι πιθανόν να υποκρύπτει την αλλαγή των όποιων αποφάσεων, ανάλογα με τα δεδομένα της στιγμής. Σε αυτό που επιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης λειτουργεί θεσμικά γιαυτό και δεν πρόκειται να πάει την χώρα σε εκλογές, ειδικά σε μία περίοδο έντονων οικονομικών και γεωπολιτικών αναταράξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν εισηγήσεις για επίσπευση της εκλογικής μάχης, υπό προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στήσει κάλπες το φθινόπωρο, στην περίπτωση που εκπληρώνονται συγκεκριμένες συνθήκες: –

Ο πόλεμος στην Ουκρανία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει ελεγχθεί το τσουνάμι των ανατιμήσεων στο μεγαλύτερο μέρος του.Δεν μπορεί μία χώρα να πάει σε εκλογές με ανοιχτό το ζήτημα της ενέργειας και των τιμών σε βενζίνη, φυσικό αέριο κλπ. -Οι τρεις μήνες του καλοκαιριού να περάσουν χωρίς έκτακτα δυσάρεστα περιστατικά όπως π.χ. φυσικές καταστροφές. –

Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ο τουρισμός να πάρει μπροστά και να έχει φέρει στα δημόσια ταμεία έσοδα του επιπέδου του 2019. Σε κάθε περίπτωση ο βασικός σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη δε δείχνει να αλλάζει. Το πρωθυπουργικό γραφείο επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα, στο τέλος της 4ετίας. Όλα αυτά βέβαια, στο πλαίσιο μιας «δυναμικής» διαδικασίας που είναι η αξιολόγηση των δεδομένων της στιγμής.