Bloomberg: Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια για ρωσικό φυσικό αέριο

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια για εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωναμε το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πρόσωπο κοντά στον ρωσικό κολοσσό Gazprom. Όπως αναφέρεται, δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank για την κάλυψη των απαιτήσεων πληρωμών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακόμα κι αν οι άλλοι αγοραστές απορρίψουν τους όρους του Κρεμλίνου, δεν είναι πιθανές περισσότερες διακοπές μετά τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία την Τετάρτη μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, οπότε και λήγουν οι επόμενες πληρωμές.

Οι προμήθειες στην Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές με ρούβλια, ο οποίος σύμφωνα με τον κολοσσό του φυσικού αερίου δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.