Ανεβάζει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία: Παραβιάσεις και υπερτήσεις σε πολλά νησιά

Η Άγκυρα ανέβασε επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας χθες 41 υπερπτήσεις, σχεδόν 170 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, ενώ έγιναν και δύο εμπλοκές. Τούρκοι πιλότοι πέταξαν πάνω από Ρόδο, Κω, Φαρμακονήσι, Νίσηρο, Λέρο, Αρκιούς, Λειψούς, Ρω, Μεγίστη, Αγαθονήσι, Σάμο, Φούρνους και Οινούσσες.

Πρόκειται για ελληνικά νησιά για τα οποία η Τουρκία αξιώνει να αποστρατιωτικοποιηθούν με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της όπως του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως σημειώνει στην ανταπόκρισή του ο ΣΚΑΪ.

Η Άγκυρα μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο μιλά περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Ακολουθεί ο πίνακας των τουρκικών παραβιάσεων:

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 27η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 9 (9×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 2 CN-235)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 22

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 10

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 23

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 168 (118 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 2

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Ερντογάν κατά Δύσης – Είχαν σκλάβους, ήταν αποικιοκράτες

Η Τουρκία φαίνεται πως για άλλη μια φορά αφήνει πίσω της τα περί επαναπροσέγγισης με τη Δύση και να επιστρέψει στις προκλήσεις, κάτι που αποδεικνύει και η επιθετική ρητορική που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα είναι λάθος πως τους τελευταίους αιώνες ο πολιτισμός της Δύσης έχει βάλει τη σφραγίδα του. Εδώ υπάρχουν πολλές διαστάσεις όπως η σκλαβιά, η αποικιοκρατία, η εκμετάλλευση και οι σφαγές. Όμως ο δυτικός πολιτισμός έχει κάνει εισβολή σε όλο στον κόσμο με το περιεχόμενο της ήπιας ισχύος, όπως με την τέχνη, με τον πολιτισμό, με τις ταινίες , με τις σειρές, με τη μουσική, με την ζωγραφική και τον αθλητισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διάβημα ΥΠΕΞ

‘Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε μετά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός ηραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.