Η έλλειψη… τροφίμων απειλεί με ακύρωση το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Σουηδίας

Το σχέδιο της Σουηδίας για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της αμφισβητείται πλέον, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί η έκταση για καλλιέργειες, δεδομένης της έλλειψης τροφίμων που παρατηρείται διεθνώς και της ανόδου των τιμών τους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία European Energy A/S σχεδιάζει να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό ισχύος 168 μεγαβάτ σε αγροτική έκταση στη Σβεντμπέργκα της Σουηδίας.

Όμως, η περιφέρεια εναντιώνεται στο έργο με ψήφισμά της και θεωρεί ότι τα φωτοβολταϊκά θα περιορίσουν τη διαθέσιμη έκταση για καλλιέργειες.

“Θεωρούμε ότι η παραγωγή τροφίμων είναι πιο σημαντική από την παραγωγή ενέργειας στην προκειμένη περίπτωση”, ανέφερε σχετικά η εκπρόσωπος της αρχής.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για μια από τις λίγες φορές που τοπικές αντιδράσεις έχουν στραφεί ενάντια σε φωτοβολταϊκά στη Σουηδία.

Καθώς οι τιμές των τροφίμων βρίσκονται στα ύψη λόγω του πολέου στην Ουκρανία, η όλη συζήτηση τίθεται σε νέα βάση όταν πρόκειται για την αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ.

…και στην Ελλάδα ο μισός Θεσσαλικός κάμπος από σιτάρι και καλαμπόκι τώρα είναι σπαρμένος με φωτοβολταικά …..στο τέλος θα τρώμε παντεσπάνι …!!!!