Μέτρα για την ακρίβεια: Πλαφόν στο ρεύμα, νέα «επιταγή ακρίβειας» και μείωση ΦΠΑ στο τραπέζι

Η αντίστροφη μέτρηση για να την ανακοίνωση του εθνικού πακέτου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη οι πληροφορίες που εδώ και καιρό υπάρχουν επιβεβαιώνονται και από τα πλέον επίσημα χείλη, ότι με τις παρεμβάσεις που έρχονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι τιμές θα επιστρέψουν στα περυσινά επίπεδα και θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Παράλληλα θα υπάρξει και επιπρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα έχει και άλλα χαρακτηριστικά. Τίποτε ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αλλά στο τραπέζι υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα – αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες – ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επιταγή ακρίβειας για τους ευάλωτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν το δεύτερο 10ήμερο από τον πρωθυπουργό, ίσως και πριν από τις αποφάσεις της Κομισιόν.

Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας που έλαβε χθες μέρος στην συνάντηση των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ για το θέμα του φυσικού αερίου και των πληρωμών, αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λήψης συντονισμένων μέτρων σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών, ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, από τις εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας.

Επανέφερε τις προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο Κ. Σκρέκας επανέφερε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας και τη σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και τη σταθεροποίηση των τιμών σε προσιτά επίπεδα.

Είχε προηγηθεί πάντως χθες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στην νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς ρεύματος που «γονατίζουν» νοικοκυριά και επιχειρήσεις εδώ και μήνες, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό σύντομα και θα έχει ως αποτέλεσμα να δουν όλοι οι καταναλωτές οριζόντια, μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα μπει ανώτατη τιμή στην χονδρική που θα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του περυσινού πρώτο 6μηνου και η οποία θα είναι περίπου στα 100 ευρώ. Με βάση αυτή την τιμή θα βγαίνουν οι λογαριασμοί. Η όποια διαφορά υπάρχει με την αγορά και την τιμή όπως αυτή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα δίνεται ως επιδότηση από το κράτος στις εταιρίες ενέργειας, αλλά ο καταναλωτής θα δει τους λογαριασμούς του να προσγειώνονται στα περυσινά επίπεδα.

Το σχέδιο θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, ενώ το Μάιο θα ισχύσει και πάλι η επιδότηση στους καταναλωτές που εφαρμόζεται μέχρι και τώρα. Και επειδή δεν υπάρχει σοβαρή διαφοροποίηση στις τιμές χονδρικής δεν αναμένεται να έχουμε αλλαγές στα ποσά επιδότησης που υπάρχουν έως και τώρα.