Ç õðïõñãüò Ðáéäåßáò Íßêç ÊåñáìÝùò óõíïìéëåß ìå ìáèçôÝò êáôÜ ôç äéÜñêåéá ôçò åðßóêåøÞò ôçò óôï 10ï Äçìïôéêü ó÷ïëåßï Ìåôáìüñöùóçò, ôç ÄåõôÝñá 11 Éáíïõáñßïõ 2021. Ôçí ðñþôç çìÝñá áíïßãìáôïò íçðéáãùãåßùí êáé äçìïôéêþí ç õðïõñãüò Ðáéäåßáò Íßêç ÊåñáìÝùò óõíïäåõüìåíç áðü ôçí õöõðïõñãü ÆÝôôá ÌáêñÞ êáé ôçí Ãà Óßóóç Ãêßêá ðñáãìáôïðïßçóå åðßóêåøç óôï 10ï Äçìïôéêü ó÷ïëåßï Ìåôáìüñöùóçò êáé óôï 20ï Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï ÍÝáò ×áëêçäüíáò. Ïé ìáèçôÝò êáé ïé ìáèÞôñéåò ôçò ÃåíéêÞò ÐñùôïâÜèìéáò Åêðáßäåõóçò åðéóôñÝöïõí óôá èñáíßá ôïõò ìåôÜ áðü ìßá äßìçíç äéáêïðÞ, ðïõ «õðáãïñåýèçêå» áðü ôá åðéäçìéïëïãéêÜ äåäïìÝíá ðïõ ðáñïõóéÜóôçêáí óôçí åðéêñÜôåéá áðü ôïí ðåñáóìÝíï ÍïÝìâñéï. (EUROKINISSI/POOL ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ)

Σχολεία: Χωρίς self test αλλά με μάσκες – Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος και νόσησης

Μετά από αρκετές μέρες διακοπών για το Πάσχα, επιστροφή σήμερα για εκπαιδευτικούς και μαθητές στα σχολεία

Χτυπάει και πάλι σήμερα το κουδούνι στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας.

Η διαφορά από τα προηγούμενα δύο χρόνια, είναι ότι οι μαθητές δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε self test για τον κοροναϊό. Μόνη τους υποχρέωση είναι από σήμερα η χρήση της μάσκας.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους, τόσο εντός όσο και εκτός αιθούσης, όπως και ο τακτικός αερισμός των χώρων αλλά και ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού.

Πιο αναλυτικά:

Δεν υποχρεούνται στην διενέργεια self test όλοι οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Σε ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Το test πρέπει να διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο.
Αν εμφανιστεί κρούσμα στο σχολείο
Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στο σχολείο οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν 2 self test την 1η και την 4η ημέρα. Τα self test θα διατίθενται δωρεάν από τα σχολεία. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη. Επίσης, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα και εφόσον το τεστ είναι αρνητικό επιστρέφουν στο σχολείο με μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Πανελλαδικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν – Πότε κλείνουν τα σχολεία
Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα και εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, επιστρέφουν στο σχολείο με μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Τι γίνεται σε περίπτωση νόσησης
ε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, θα ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0. Μετά από 5 ημέρες απομόνωσης και εφόσον

έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και
δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση. Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.