Νόσος Καβασάκι: Τι είναι η ασθένεια που εξετάζουν για τον θάνατο της τρίχρονης στη Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα

Σε εξειδικευμένα ιατρικά εργαστήρια για να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου αναμένεται να σταλούν οι βιοχημικές εξετάσεις του τρίχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια των 12 ημερών νοσηλείας του το κορίτσι είχε εξεταστεί από διάφορες ειδικότητες γιατρών, ενώ της είχαν γίνει υπέρηχοι καρδιάς, ακτινογραφίες και αξονικές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκο Καπραβέλο, τα συμπτώματα του πρηξίματος στα πόδια και του πυρετού με τα οποία εισήχθη στο νοσοκομείο το παιδί, οδηγούν σε διαφορική διάγνωση πολλών ασθενειών.

Όπως είπε μελετώνται σπάνιες περιπτώσεις που περιγράφονται στη βιβλιογραφία, αν επρόκειτο για κάποιας μορφής αρτηρίτιδα ή νόσος Καβασάκι, όμως τίποτα αυτή στιγμή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα, καθώς οι εξετάσεις και οι έρευνες συνεχίζονται.

Τι είναι όμως η νόσος Καβασάκι;

Πρόκειται για μία οξεία συστηματική αγγειίτιδα, η οποία περιγράφηκε το 1967 από έναν Ιάπωνα παιδίατρο, τον Tomisaku Kawasaki. Σε αυτήν παρατηρείται φλεγμονή του τοιχώματος των αγγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε ανευρυσματικές διατάσεις αυτών (κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών). Αν και η αιτία της νόσου παραμένει αδιευκρίνιστη, εντούτοις έχουν διατυπωθεί θεωρίες σχετικά με τη συμμετοχή στην εμφάνισή της ιών ή μικροβίων.

Η νόσος δεν είναι κληρονομική, όμως υπάρχει υποψία για γενετική προδιάθεση.

Η νόσος Καβασάκι παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά στα παιδιά. Είναι σπάνια νόσος αλλά είναι μεταξύ των πλέον συχνών αγγειιτίδων της παιδικής ηλικίας. Είναι λίγο πιο συχνή στα αγόρια.

Τα συμπτώματα

Η νόσος εκδηλώνεται σε τρεις φάσεις, η δε βαρύτητα της ποικίλει από ασθενή σε ασθενή:

1) οξεία (δύο πρώτες εβδομάδες): υπάρχει πυρετός και άλλα γενικά συμπτώματα

2) υποξεία (δεύτερη ως τέταρτη εβδομάδα)

3)φάση ανάρρωσης (πρώτο ως τρίτο μήνα)

Η νόσος ξεκινάει με υψηλό πυρετό για τουλάχιστον 5 μέρες. Μπορεί να συνυπάρχουν επιπεφυκίτιδα, διαφόρων τύπων δερματικό εξάνθημα, καθώς και ενανθήματα (έντονα κόκκινα, σκασμένα χείλη, κόκκινη γλώσσα και ερυθρότητα του φάρυγγα).

Αργότερα, παρουσιάζεται μια χαρακτηριστική απολέπιση γύρω από τις άκρες των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών. Επίσης, συνυπάρχει διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων καθώς και διόγκωση των χεριών και των ποδιών.

Η πιο σοβαρή εκδήλωση της νόσου είναι η προσβολή της καρδιάς. Μπορεί να εκδηλωθεί με περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα ή προσβολή των βαλβίδων.

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η ανάπτυξη ανευρυσμάτων στα στεφανιαία αγγεία.

Η οριστική διάγνωση τίθεται όταν υπάρχει ανεξήγητα υψηλός πυρετός που διαρκεί για 5 ή παραπάνω ημέρες και συνδυάζεται με 4 από τα 5 ακόλουθα  χαρακτηριστικά:

-αμφοτερόπλευρη επιπεφυκίτιδα
-διογκωμένοι λεμφαδένες
-δερματικό εξάνθημα
-ερυθρότητα του στόματος και της γλώσσας
-χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στα άκρα, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για κάποια άλλη νόσο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα ίδια συμπτώματα.
Δεν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήματα που να είναι χαρακτηριστικά αυτής της νόσου, αλλά υπάρχουν ορισμένα που δείχνουν το βαθμό της φλεγμονής. Έτσι, παρατηρείται αυξημένη ΤΚΕ, λευκοκυττάρωση, αναιμία και σταδιακή αύξηση του αριθμού των αιμοπεταλίων, τα οποία αυξάνονται τη δεύτερη εβδομάδα και φθάνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ασθενείς πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις αίματος μέχρι τα αποτελέσματα να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Επίσης, πρέπει να γίνονται και καρδιολογικές εξετάσεις όπως το ΗΚΓ και το υπερηχωκαρδιογράφημα.