Το πακέτο Μητσοτάκη για την ενέργεια και ο αφοπλισμός της αντιπολίτευσης

Τάσος Ευαγγελίου.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα γενναίο πακέτο μέτρων που έρχεται να προστεθεί σε όλα όσα έχουν προηγηθεί παρεμβαίνει στο μείζον πρόβλημα της ενέργειας και όσων αυτή συμπαρασύρει στηρίζοντας και τη μεσαία τάξη αλλά και την κοινωνική συνοχή σε μια περίοδο που ο λαϊκισμός και οι εύκολες λύσεις του «Δεν πληρώνω» και της κατάργησης της ακρίβειας με «έναν νόμο και ένα άρθρο» επιχείρησαν να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό. Με τη στήριξη της κοινωνίας αλλάζουν και οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός έστειλε πίσω τον λογαριασμό του λαϊκισμού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχοντας χάσει το παιχνίδι της αντιπαράθεσης στην κρίση της πανδημίας επέλεξε να επενδύσει στην ενεργειακή κρίση. Παραγνωρίζοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή έναντι της οποίας εξακολουθεί να τηρεί μια ιδιότυπη στάση ίσων αποστάσεων (καταγγέλλει αλλά ταυτόχρονα υιοθετεί και τα επιχειρήματα του Βλάντιμιρ Πούτιν περί ευθυνών των δυτικών για τα δεινά των Ουκρανών) έβαλε όλα τα… λεφτά στην ακρίβεια και την κρίση στην ενέργεια. Κάνοντας σημαία τους αυξημένους λογαριασμούς επανέφερε στο προσκήνιο μέχρι και τη λογική του κινήματος «Δεν πληρώνω» υποσχόμενη διά του αρχηγού της μαγικές λύσεις που θα έβαζαν τέλος σε όλα τα δεινά εφόσον γίνονταν εκλογές και προέκυπτε η «προοδευτική κυβέρνηση» που προς το παρόν βρίσκεται μόνο στα αφηγήματα του Αλέξη Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως έφτασαν στο σημείο να συνδέουν τη διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση με μοναδικό μάλιστα υποψήφιο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με τις εθνικές εκλογές. Και μόνο το σύνθημα της προεκλογικής αυτής διαδικασίας δείχνει τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφίζουμε όλοι! Τους στέλνουμε πίσω τον λογαριασμό». Ο πρωθυπουργός ήταν εξ αρχής σαφής το επανέλαβε και στο μήνυμά του αναφορικά με την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης και αντίδραση ως προς το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί.

Κρούωντας ταυτόχρονα και τους κινδύνους για την αναβίωση λαϊκιστικών φαινομένων ανάλογων με αυτά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων αλλά και της πανδημίας. Ξεκαθάρισε όμως ότι πλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την Ευρώπη. «Η Ευρώπη εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι «η λύση της αργεί» για να καταλήξει λέγοντας πως «δεν θα περιμένουμε την Ευρώπη, οι δυσκολίες δεν μπορούν να περιμένουν» Αποσαφήνισε και κάτι ακόμη. Ότι είναι αποφασισμένος να διορθώσει τις αδικίες. Και αυτές που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε σχέση και με τη μεσαία τάξη αλλά και αυτές που αφορούν στα υπερκέρδη που ενδέχεται να έχουν σημειώσει εταιρείες. Αφόπλισε ουσιαστικά τον Αλέξη Τσίπρα που κορυφώνοντας την πολεμική του έφτασε στο σημείο να τον αποκαλεί «βασιλιά των Καρτέλ» και να μιλά για «ακρίβεια» και «κρίση» Μητσοτάκη όπως το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για «πανδημία Μητσοτάκη». Και πλέον ο πρωθυπουργός απευθύνεται στους πολίτες απ ευθείας. Λαμβάνοντας μέτρα την ίδια ώρα που κάνει λόγο και για εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Το πακέτο μέτρων είναι γενναίο. Και αφορά την πλειοψηφία. Όποιος αδυνατεί να το δει κινείται στη λογική της περιόδου των διλημμάτων περί μνημονίων και αντιμνημονίων καθώς και αυτής του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», αναμένοντας ένα κύμα αγανάκτησης που θα τους φέρει στην εξουσία προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο της δεύτερης φοράς αριστερά που «θα είναι αλλιώς» αφού θα αναλάβουν και τον έλεγχο «των αρμών της εξουσίας».