Τουρκία: Στις 19 Μαΐου πιάνει λιμάνι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο – «Στόχος» η ανατολική Μεσόγειος

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αποκάλυψε ότι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της χώρας αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαΐου και στη συνέχεια «θα παραμείνει στο λιμάνι της πόλης Taşucu στη Μερσίνα για δύο μήνες, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μελέτες και να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις το συντομότερο δυνατό».

Το πλοίο, που αυτή τη στιγμή ονομάζεται «Cobalt Express» και θα αλλάξει όνομα σύντομα, είναι το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που διαθέτει η Άγκυρα, μαζί με τα «Fatih». «Kanuni» και «Yavuz», ενώ ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Νότια Κορέα με προορισμό την Τουρκία στις 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το πλωτό γεωτρύπανο είναι εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία νέας γενιάς, ικανό να λειτουργεί σε αντίξοες συνθήκες και αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που αναμφίβολα θα προκαλέσει νέες εντάσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Σημειώνεται επίσης ότι η κρατική εταιρεία Turkish Petroleum Corporation (TPAO), έχει αναλάβει την λειτουργία του «Cobal Express, το οποίο:

  • έχει μήκος 238 μέτρα,
  • πλάτος 42 μέτρα,
  • μεικτό βάρος 68.000 τόνους
  • 200 άτομα πλήρωμα,
  • και με μέγιστο βάθος γεώτρησης 12.200 μέτρα