Νέο σόου Ερντογάν, απειλεί Ελλάδα-Κύπρο με έξι νέα υποβρύχια: «Οι κακοί γείτονες…»

Νέα παράσταση έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, με μια ομιλία που περιελάμβανε απειλές προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικότερα προς Ελλάδα και Κύπρο.

Μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcukι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε το πλάνο ενίσχυσης του τουρκικού στόλου με έξι νέα υποβρύχια έως το 2027, εξαπολύοντας, παράλληλα, απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων.

Ερντογάν: Έξι νέα υποβρύχια με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά έως το 2027

«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hizirreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε λειτουργία ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και θα προσθέσουμε έξι υποβρύχια νέου τύπου στο ναυτικό μας μέχρι το 2027», εξήγησε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως τόνισε, πρόκειται για υποβρύχια πραγματικά εντυπωσιακά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα. Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο, που ονομάζεται Pirireis, να παραδοθεί στη Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων φέτος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον ίδιο τύπο υποβρυχίων -τύπου «Παπανικολής»- που είχε προμηθευθεί και η Ελλάδα από τη Γερμανία, το πρώτο εκ των οποίων (τέσσερα συνολικά) κατέπλευσε στη χώρα μας το 2010.