Στις 16 Ιουνίου θα ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ» αποκάλυψε ο Γεωργιάδης – Επιδότηση αντικατάστασης συσκευών και σε επιχειρήσεις

Στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα θα ανακοινωθεί το νέο ΕΣΠΑ, όπως υπογράμμισε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  «Future of Retail 2022. Καινοτομία και Ηλεκτρονικό Εμπόριο».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε ότι με τα νέα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ψηφιακή και την πράσινη οικονομία, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από το εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο πρώτο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει θα αφορά στην αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από τη δράση που θα αφορά στα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι τα πρώτα προγράμματα θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και οι εκταμιεύσεις στις αρχές του νέου χρόνου.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ακόμη, ότι «δεν θα υπάρξουν πάλι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν οι τελευταίες», καθώς τον Ιούνιο θα κατατεθεί η τροπολογία που αφορά στην κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Μιλώντας για την πορείας της οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται, πλέον, στην πρώτη θέση, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, διευρύνοντας συνεχώς την απόστασή της από το δεύτερο «και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε με αυτούς τους πολύ γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης» όπως συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μέσω του ΕΣΠΑ και μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι « ασπίδα για την επιχειρηματικότητα έναντι του μεγάλου κινδύνου του πληθωρισμού, της έλλειψης τροφίμων, της κλιματικής αλλαγής, του ενεργειακού κόστους και όσων μας επηρεάζουν, είτε μας αρέσει, είτε όχι».

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων

«Κατ’ αρχάς, εγώ είμαι ακριβώς στην ώρα μου. Από την ώρα που μου είπατε, πρέπει να άργησα 46 δευτερόλεπτα. Ήμουν εντός προγράμματος αν και η εβδομάδα αυτή για μένα ήταν πάρα

πολύ κουραστική, γιατί από την Κυριακή ήμουν στο Νταβός όπου είχα τέσσερις εξαιρετικά παραγωγικές μέρες με ασταμάτητες συναντήσεις με επιχειρήσεις, από το πρωί μέχρι το βράδυ κατά κυριολεξία και στη συνέχεια συνόδευσα τον κύριο Πρωθυπουργό  στη συνάντησή του με κάποιες πραγματικά σημαντικές  επιχειρήσεις που επενδύουν και θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Για τη χθεσινή μέρα δεν σας περιγράφω το πρόγραμμά μου, γιατί ήταν ακόμα και για τα δικά μου μέτρα, εκτός πραγματικότητας. Αρκεί να σας πω ότι έφυγα στις 06:30 το πρωί για την Ύδρα και στη 13:00 μίλαγα εδώ στην Αθήνα στο συνέδριο για την ενέργεια. Όμως, αν και σήμερα είχαμε για το Υπουργείο Ανάπτυξης και για μένα προσωπικά μία πάρα πολύ σημαντική μέρα, είμαι εδώ στην ώρα μου.

Όλοι μπορείτε να το εκτιμήσετε, πιστεύω, στην αίθουσα – ο  Βασίλης Κορκίδης κάπως περισσότερο – ότι σήμερα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια κοπιώδους εργασίας, εργασία που δεν φαίνεται εύκολα στη δημοσιότητα, περάσαμε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνος.

Κάτι το οποίο αλλάζει εντελώς την εικόνα της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα, καθόσον όταν διορίστηκα από τον κύριο Πρωθυπουργό Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, κανένα από τα τρία παραδοσιακά ναυπηγεία δεν δούλευε, ούτε η Σύρος, ούτε ο Σκαραμαγκάς, ούτε η Ελευσίνα.

Με τη σημερινή έναρξη της διαδικασίας προσδοκώ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης – όλοι κάποτε φεύγουμε από τα Υπουργεία – να λειτουργούν και τα τρία ναυπηγεία: η Σύρος ήδη λειτουργεί και πάρα πολύ καλά, για το Σκαραμαγκά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας άνοιξε ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίησή του όπως την είχαμε πετύχει με τον κύριο Σταϊκούρα με την εξαγορά του από τον κ. Γιώργο Προκοπίου και σήμερα η Ελευσίνα, το πιο σύνθετο από τα τρία προβλήματα, με την ΟΝΕΧ και τη χρηματοδότηση της DFC.

Όμως, αν και η μέρα και η εβδομάδα είχε αυτές τις δυσκολίες, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γιώργο, μου ήταν αδύνατον να λείψω από αυτήν την εκδήλωση της ΕΣΕΕ. Και για λόγους θεσμικούς, διότι είμαι Υπουργός και Εμπορίου. Εγώ, ξέρετε, έχω τη

ή έως και ολίγον περίεργη πραγματικότητα να με ονοματίζει η αντιπολίτευση ως “Υπουργό άνευ αρμοδιοτήτων” και ταυτόχρονα να φταίω για όλα. Περίεργο, αφού είμαι άνευ αρμοδιοτήτων. Αλλά στην πραγματικότητα να έχω αρμοδιότητα σχεδόν σε όλα.

Ένα λοιπόν από αυτά τα σημεία στα οποία έχω σίγουρα την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα είναι το εμπόριο και ξέρετε πολύ καλά εσείς κ. Πρόεδρε -μιλάω θεσμικά τώρα, είμαστε φίλοι πολλά χρόνια- και όλοι σας ότι αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια η συνεργασία μας είναι πιστεύω όσο πιο στενή μπορεί να είναι.

Δε νομίζω να έχω λάβει καμία σημαντική απόφαση χωρίς προηγουμένως να τη συζητήσουμε. Σας ενημερώνω, επειδή βλέπω το φίλο μου τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τον κ. Καφούνη, ότι τώρα στην αρχή του Ιουνίου θα φέρω την τροπολογία για την κατάργηση των ενδιαμέσων εκπτώσεων και την άρση του πλαφόν του 50% για τις προσφορές.

Δεν το είχα συμπεριλάβει στο νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή μόνο για ένα λόγο: φοβήθηκα ότι αν το βάζαμε στο νόμο και αφήναμε το διαδίκτυο να γράφει «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις» την ώρα που ήταν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις εν εξελίξει, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να μπερδευόταν και να μην κάνανε ψώνια που είχαν προγραμματίσει ή να μην κατεβαίνανε για ψώνια.

Κι επειδή γενικώς πάντα στην απόφασή μου θέλω να σκέφτομαι και τον τελευταίο μικρό μαγαζάτορα, που μπορεί να χάσει έστω έναν πελάτη, γιατί, να είμαι ειλικρινής, πονάω πολύ άμα χάνω έναν πελάτη εγώ στον δικό μου πάγκο ή στο δικό μου μαγαζί και δε θέλω να είμαι υπεύθυνος για να χάσει κανένας κανέναν πελάτη, είπα: δεν πειράζει, η Βουλή εκεί θα είναι και θα το πάμε δύο εβδομάδες μετά που θα έχει λήξει η περίοδος των ενδιαμέσων εκπτώσεων.

Ούτως ή άλλως η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Δε θα ξαναϋπάρξουν ενδιάμεσες εκπτώσεις, αυτές θα είναι οι τελευταίες, για να το ξεκαθαρίζω.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά, της πολύ καλής μας συνεργασίας και θέλω φυσικά ιδιαίτερα να εξάρω την ΕΣΕΕ γι’ αυτό, εγώ ήμουνα από τους πολλούς επιχειρηματίες και εμπόρους που θαύμαζα την ΕΣΕΕ
-την είχα πρωτογνωρίσει, για να είμαι ειλικρινής, επί Βασίλη Κορκίδη περισσότερο, θέλω να το πω αυτό- αλλά τη γνώρισα εκ του σύνεγγυς με το Γιώργο Καρανίκα και είχαμε αυτή την

πολύ καλή συνεργασία η οποία με τιμάει πάρα πολύ και σας ευχαριστώ.

Ήθελα λοιπόν να έρθω σήμερα και έχω την τιμή να είμαι εδώ και να παρίσταμαι και ως εκπρόσωπος του κ. Πρωθυπουργού, γιατί αυτό που κάνετε σήμερα ξεχωρίζει. Τι εννοώ με αυτό;

Τώρα να ξεκινήσουμε μια κουβέντα με εσένα πιο ήρεμη, με το Βασίλη πιο τεχνική, με τον κ. Καφούνη πιο ζωηρή για το πώς πηγαίνει το λιανικό εμπόριο σήμερα, δεν έχει σημασία. Ξέρουμε όλοι πάνω-κάτω τι γίνεται με το εμπόριο.

Λέω απλώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να μην χάνουμε χρόνο. Το 1ο τρίμηνο του 2022 ήταν πολύ καλό για το λιανικό εμπόριο, είχε πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις, όμως, για να δείτε πόσο δίκαιος είμαι, αυτή η αύξηση μπορεί να είναι και πλασματική καθόσον έχουμε υψηλότερες τιμές λόγω του πληθωρισμού. Άρα, καμιά φορά μπορεί να τα νούμερα να φαίνονται πάρα πολύ καλά, αλλά η πραγματικότητα να μην είναι  τόσο καλή. Χάλια πάντως δεν έχουμε πάει.

Δυστυχώς ο μήνας Απρίλιος είχε μια σημαντική κάμψη και φαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά.

Είναι  θέματα που θα μας απασχολήσουν για το πως θα βοηθήσουμε την αγορά και πως θα λειτουργήσουμε σε πρώτο χρόνο για να λύνουμε βραχυχρόνια προβλήματα που μπορώ να σας το πω, το ξέρετε γιατί σοβαροί άνθρωποι είστε, δεν είναι  ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως.

Ο πληθωρισμός δεν είναι  φαινόμενο ελληνικό, είναι  δυστυχώς ένα παγκόσμιο πρωτοφανούς εντάσεως φαινόμενο, ίσως να διανύουμε το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ιστορικός θα σας μιλήσω περισσότερο. Οι άνθρωποι που ζούνε ένα γεγονός ποτέ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθός του. Το μέγεθος ενός γεγονότος το κρίνουν πάντα εκ των υστέρων οι άνθρωποι όταν πια αυτό έχει ολοκληρωθεί και έχουν φανεί οι πραγματικές διαστάσεις και οι συνέπειές του.

Είμαι βέβαιος ότι όταν ξυπνάγαμε στις 24 Φεβρουαρίου και διαβάζαμε ότι τελικά εισέβαλε ο Πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία, ήδη σήμερα έχουμε καταλάβει ότι αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν πολύ πιο σημαντικό και θα επηρεάσει τελικά πολύ περισσότερο τις ζωές μας απ’ ότι νομίζαμε εκείνη την ημέρα.

Εύχομαι πραγματικά αυτός ο πόλεμος να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και να επιστρέψουμε σε μια παγκόσμια κανονικότητα και να προχωρήσουμε.