Κάννες 2022: Χρυσός Φοίνικας στο «Triangle of Sadness» του Ρούμπεν Έστλουντ

Η ταινία γυρίστηκε στην Χιλιαδού σε έρημες παραλίες και σε δασώδη περιοχή στους Δήμους Διρφύων/Μεσσαπίων και Κύμης/Αλιβερίου. Είναι σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά θα υπάρχει μεγάλη αύξηση στην προσέλευση κόσμου.

Γυρίσματα στο Κατάβολο στο αναρριχητικό πεδίο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας


Το θέμα είναι κατά πόσο θα μπορέσουν οι Δήμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, θα πρέπει να διαφυλάξουν το φυσικό περιβάλλον να ορίσουν την πρόσβαση και να εργαστούν με σχέδιο ώστε να μην αλλοιωθεί η εικόνα και η φυσική ομορφιά της περιοχής.

εξώφυλλο στην Καθημερινή από το αναρριχητικό πεδίο.
με μπλε το αναρριχητικό πεδίο με κόκκινο πιθανή περιοχή για εγκατάσταση κεραίας της vodafone.

Οι φωτογραφίες από την περιφέρεια και τους Δήμους για την επιτυχία της ταινίας δεν ωφελούν κανέναν, αντίθετα ήδη σε εμβληματικό σημείο που έγιναν γυρίσματα και αποτελεί ορόσημο για την περιοχή υπάρχει ενδεχόμενο μόνιμης αλλοίωσης και καταστροφή΄ς του αναρριχητικού πεδίου.

Μόλις χθες στην επιτροπή περιβάλλοντος υπήρχε συζήτηση για την γνωμοδότηση ή όχι κεραίας 35 μέτρα στο σημείο και ενώ o Προϊστάμενος Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού έδωσε αρνητική γνωμοδότηση το θέμα σκανδαλωδώς αποσύρθηκε.

Υπάρχει κεραία κοντά στην περιοχή πολύ΄ μικρότερη σε μέγεθος χωρίς να καταστρέφει και να ενοχλεί.

Συμμετοχή στην διαβούλευση από πολίτες από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας και από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης – απόντες όλοι οι υπόλοιποι κυρίως ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι η προετοιμασία της περιοχής και η ανάδειξη των μνημείων, συντελεστές της ταινίας γνώρισαν την περιοχή μέσα από την βοήθεια του ΕΟΣ Χαλκίδας και ο αρχικός τους ενθουσιασμός για την ομορφιά και τα σημαντικά μνημεία της περιοχής μετατράπηκε σε απογοήτευση.

Η κατάσταση που είναι το εκκλησάκι είναι θλιβερή όπως και τα σκουπίδια μέσα στις ρεματιές είτε στην Χιλιαδού είτε στην παραλία Μετοχιού με πλήθος παράνομων κατασκευών, τα ίδια και στην παραλία γυμνιστών.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας δούλεψε για την ταινία μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη και του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού/Αθλητισμού Ηλία Μπουρμά.

Ασφάλισε τους συντελεστές της ταινίας σε δύσκολα σημεία με αναρριχητικό εξοπλισμό και 2 μέλη του πήραν μέρος στην ταινία ως κασκαντέρ αντικαθιστώντας ηθοποιούς της ταινίας.

Βοήθησε επίσης με τις γνώσεις του για την περιοχή στην εύρεση σημείων για λήψεις.

Είναι σίγουρο ότι στην περιοχή θα έρθει κόσμος που δεν γνωρίζε την περιοχή, όπως έγινε στην Κεφαλονιά και στην Σκόπελο με αντίστοιχα μεγάλες παραγωγές. Το στοίχημα είναι στην αυτοδιοίκηση, κατά πόσο θα εργαστεί ώστε αυτός ο κόσμος που θα έρθει να αποκομίσει μια όμορφη εμπειρία ή θα κερδίσουν ελάχιστοι που θα αφήσουν έναν χειρότερο τόπο μετά.