- Συνέντευξη στο Κανάλι Ένα 90,4
Η ελπίδα γεννιέται ξανά στη Βόρεια Εύβοια μετά την ανείπωτη καταστροφή, με σειρά ενεργειών για την ανακούφιση, τη συνολική ανασυγκρότηση και αναγέννηση, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε συνέντευξή του στο Κανάλι Ένα 90,4 και στους δημοσιογράφους Νίκο Παρασκευά, Κωνσταντίνα Πετούση και Κωνσταντίνο Υφαντή.
Ο Υφυπουργός θύμισε τις συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων και την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κατασκευή έργων θωράκισης και αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές. Αναφέρθηκε επίσης και στις απλουστεύσεις των διαδικασιών με σκοπό να υπερκεραστούν τα γραφειοκρατικά προσκόμματα «Από τη πρώτη στιγμή κινηθήκαμε ταχύτατα. Τα αντιδιαβρωτικά ολοκληρώθηκαν μέσα σε 4-5 μήνες και τα αντιπλημμυρικά, τα σκληρά έργα, ξεκίνησαν έξι μήνες μετά τις πυρκαγιές. Ακολουθήσαμε καινοτόμες διαδικασίες, παρακάμψαμε τις συνήθεις γραφειοκρατικές διαδικασίες του δημοσίου», τόνισε.
Υπενθύμισε τις fast track διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων με την κατανομή αποζημιώσεων, σημειώνοντας ότι «σχεδόν σε κάθε επαγγελματικό κλάδο υπήρξε άμεση ενίσχυση» και συμπλήρωσε ότι η «κινηθήκαμε σε δυο άξονες: στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και στη δρομολόγηση της ανασυγκρότησης, αποκατάστασης και ανάπτυξης της Βόρειας Εύβοιας. Μέσω της Επιτροπής Μπένου, καταρτίζεται το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την ολική ανασυγκρότηση της περιοχής».
Ο κ. Κεδίκογλου, ανέπτυξε τη σημασία του σημαντικού και εμβληματικού έργου υποδομής, που είναι ο νέος οδικός άξονας από τη Χαλκίδα στη Στροφυλιά. «Η νέα χάραξη θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή από την βόρεια Εύβοια προς την Χαλκίδα, προβλέπεται σύντμηση του χρόνου που απαιτεί η διαδρομή κατά 40 λεπτά, που θα ενισχύσει σημαντικά την οδική ασφάλεια. Θα δώσει μια μορφή μέλλοντος για την περιοχή», είπε. Το έργο, όπως σημείωσε, μπαίνει σε διαδικασία ωρίμανσης, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ.
Ακολούθως, μίλησε για τη δρομολόγηση καθετοποιημένης μονάδας σφαγείου και μεταποίησης κρεάτων, τονίζοντας ότι χωρίς αυτό «δε μπορεί να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία στη Βόρεια Εύβοια» και για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων και την κατασκευή νέων. «Έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το νέο αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Άννας, ενώ έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση ο φάκελος του νέου αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Γεωργίου Λιχάδας με προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ. Αλλά και σε Ήλια, Πευκί, Ωρεούς και σε όλες τις λιμενικές εγκαταστάσεις της Β. Εύβοιας θα γίνουν έργα εκσυγχρονισμού των αλιευτικών εγκαταστάσεων».
Επιπροσθέτως, μίλησε για το πρόγραμμα ανάπτυξης του Θαλάσσιου τουρισμού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας και υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος ανάπτυξής του Αλιευτικού Τουρισμού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπ. Τουρισμού. «Όπως υπογράμμισα και στην πρώτη ημερίδα για τον Αλ. Τουρισμό στις 31 Μάϊου στην Ερέτρια, πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με πολλαπλούς στόχους, αφενός να προστατεύσουμε τα ιχθυαποθέματα και να προσφέρουμε μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος στους αλιείς μας και αφετέρου να δώσουμε έναν επιπλέον πόλο έλξης για τους τουρίστες», τόνισε.
Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας, δε παρέλειψε να αναφερθεί και στο έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» στην Εύβοια και στα 150 ευρώ που δίνονται για διακοπές στο νομό και για τον εκσυγχρονισμό του υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού, όπου εκτός από ιαματικό θα προσφέρει και τουρισμό ευεξίας.
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στον ρόλο των χορηγών που στηρίζουν το ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης και στη δημιουργία Αγροτικής Σχολής. «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες, όχι μόνο στις νέες μεθόδους καλλιεργειών αλλά και στο πώς θα έχουν επιχειρηματική παιδεία. Με την επιστημονική υποστήριξη και την επιχειρηματική γνώση, να μπορούν να αξιοποιούν τους καρπούς της γης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξήγησε.
«Ξαναγεννιέται η ελπίδα, για να φτιάξουμε καλύτερα τον τόπο μας», κατέληξε ο ΥφΑΑΤ.