Μπόνους σε δημόσιο και ιδιώτες που θα κάνουν οικονομία στο ρεύμα! Ανακοινώνεται σχέδιο «θερμοστάτης»!

Ένα νέο σχέδιο που προβλέπει ακόμη και bonus σε όσους κάνουν ενεργειακή οικονομία και δεν καταναλώνουν πολύ ρεύμα αναμένεται να ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο.

Είναι η επιχείρηση «θερμοστάτης», η μείωση δηλαδή της κατανάλωσης ρεύματος και ενέργειας μέσω της ρύθμισης της θερμοκρασίας των κλιματιστικών, αρχικά στον δημόσιο τομέα και στη συνέχεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σχέδιο «θερμοστάτης» θα προβλέπει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 με 27 βαθμούς. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης και περιορισμό στις καταναλώσεις του οδικού φωτισμού.

Σε υπουργεία, δήμους κι άλλους δημόσιους φορείς που θα συμμορφωθούν με τις συστάσεις για μειωμένη κατανάλωση και θα χαμηλώσουν φώτα και κλιματιστικά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την δυνατότητα να δώσει ακόμη και bonus.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία ενός κλιματιστικού, το αν ένας φορέας ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές συστάσεις θα διαπιστωθεί από τη σύγκριση των αντίστοιχων περσινών λογαριασμών και όταν διαπιστώνεται χαμηλότερη κατανάλωση από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο φορέας θα έχει bonus και θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο bonus και στα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους, μέσω αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Στα νοικοκυριά το bonus θα είναι η αυξημένη επιδότηση ρεύματος.