Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ: Εγκαταλείψτε τώρα την Τουρκία

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σε δήλωσή του κάλεσε τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στην Τουρκία να εγκαταλείψουν τη χώραΣτα ύψη έχει φτάσει η κόντρα του Ιράν με το Ισραήλ, με την Τεχεράνη να κατηγορεί την Ιερουσαλήμ για μια σειρά επιθέσεων σε πυρηνικές και στρατιωτικές υποδομές της εντός του Ιράν αλλά και εντός της Συρίας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γιαΐρ Λαπίντ, κάνει λόγο για σχεδιαζόμενες επιθέσεις εναντίον πολιτών της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.Να φύγετε το συντομότερο δυνατό από την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος είπε ότι οι συμπατριώτες του στην Τουρκία αντιμετωπίζουν «έναν πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» από Ιρανούς πράκτορες, επικαλούμενοι «αρκετές απόπειρες του Ιράν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών που έκαναν διακοπές στην Κωνσταντινούπολη».

Εάν βρίσκεστε ήδη στην Κωνσταντινούπολη, επιστρέψτε στο Ισραήλ το συντομότερο δυνατό», είπε ο Λαπίντ σε μια δημόσια προειδοποίηση.

«Εάν έχετε προγραμματίσει μια πτήση για την Κωνσταντινούπολη — ακυρώστε. Οι διακοπές δεν αξίζουν τη ζωή σας», πρόσθεσε. Μην πετάξετε καθόλου στην Τουρκία», εκτός και αν τέτοιο ταξίδι είναι «ουσιώδες», προέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών τους Ισραηλινούς.

Το Ιράν και το Ισραήλ έχουν εμπλακεί σε έναν παρατεταμένο σκιώδη πόλεμο, αλλά οι εντάσεις έχουν εκταθεί μετά από μια σειρά περιστατικών υψηλού προφίλ που η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για τη δολοφονία του Συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης Sayyad Khodai, ο οποίος πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη στις 22 Μαΐου.

Οι Φρουροί τον περιέγραψαν ως «υπερασπιστή του ιερού», όρος που χρησιμοποιείται για όσους εργάζονται για λογαριασμό του Ιράν στη Συρία ή το Ιράκ και ορκίστηκαν να εκδικηθούν τη δολοφονία του από τους «σιωνιστές».

Το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης για αεροπορικές επιδρομές την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε δύο διαδρόμους.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται σε μια περιοχή νότια της πρωτεύουσας της Συρίας, όπου οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, λειτουργούν τακτικά.

Ενώ το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει μεμονωμένα πλήγματα, έχει αναγνωρίσει ότι πραγματοποιεί εκατοντάδες στη Συρία, κάτι που ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι είναι απαραίτητο για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει έδαφος στο κατώφλι του.

Ο Λαπίντ είπε ότι ορισμένοι Ισραηλινοί που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Τουρκία επέστρεψαν «χωρίς να γνωρίζουν ότι σώθηκαν οι ζωές τους».

Οι φερόμενοι ως δράστες στόχευαν Ισραηλινούς πολίτες «για να τους απαγάγουν ή να τους σκοτώσουν», είπε ο Λαπίντ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι Ιρανοί πράκτορες είχαν σχεδιάσει να απαγάγουν Ισραηλινούς στην Τουρκία πριν από έναν μήνα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι Ιρανοί πράκτορες είχαν σχεδιάσει να απαγάγουν Ισραηλινούς στην Τουρκία πριν από έναν μήνα.

Η συνωμοσία ματαιώθηκε αφού το Ισραήλ ειδοποίησε την Άγκυρα για την απειλή.

Ο Λάπιντ ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση «για την προσπάθεια που καταβάλλει για την προστασία της ζωής των Ισραηλινών πολιτών», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Τουρκία ήταν σταθερά δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους Ισραηλινούς, μεταξύ άλλων, και μετά από μια δεκαετία διπλωματικής ρήξης μεταξύ των δύο χωρών.

Η Άγκυρα και το Ισραήλ έχουν επιδιορθώσει τους δεσμούς τους τους τελευταίους μήνες, με ανώτερους Τούρκους ηγέτες να αναφέρουν τη σημασία του Ισραήλ για τον τουριστικό τομέα της Τουρκίας.

Τη Δευτέρα, η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο ασφαλείας που είπε ότι υπάρχουν πολλοί ιρανικοί «θύλακες» που σχεδιάζουν επιχειρήσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών στην Τουρκία.