Η αλήθεια είναι εκεί έξω – Σήματα ενός εξωγήινου πολιτισμού ισχυρίζεται ότι μπορεί να ανίχνευσε η Κίνα

Ασυνήθιστα κύματα από το υπερπέραν ισχυρίζεται ο κρατικά υποστηριζόμενος επιστημονικός ιστότοπος της Κίνας ότι έλαβε το τηλεσκόπιο Sky Eye στην επαρχία Γκουιζού ενώ το γεγονός ότι, η είδηση ανακοινώθηκε και, στη συνέχεια, διαγράφηκε από τον ιστότοπο, δημιουργεί ερωτηματικά.

Το τηλεσκόπιο Sky Eye, αξίας 180 εκατομμυρίων δολαρίων, εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 για την αναζήτηση εξωγήινων σημάτων. Όπως ισχυρίστηκαν κινέζοι επιστήμονες, τα ασυνήθιστα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που ανίχνευσε, θα μπορούσαν να έχουν εξωγήινη προέλευση. Η είδηση δημοσιεύτηκε στην επίσημης εφημερίδας του Υπουργείου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, Science and Technology Daily. Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγο μετά την ανάρτηση του ρεπορτάζ, η είδηση διαγράφτηκε.

Σημάδια ζωής πέρα από τη Γη

Όπως ανέφερε το αμερικανικό πρακτορείο, «το τηλεσκόπιο Sky Eye μπορεί να έχει εντοπίσει σημάδια ζωής πέρα από τη Γη, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικά υποστηριζόμενης Science and Technology Daily, η οποία στη συνέχεια φαίνεται να διέγραψε το δημοσίευμα και τις αναρτήσεις σχετικά με την ανακάλυψη. Η είδηση είχε αρχίσει να γίνεται trend στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Weibo ενώ, στη συνέχεια, κυκλοφόρησε και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών».

Σύμφωνα με το κινεζικό δημοσίευμα, τον ισχυρισμό έκανε ο επικεφαλής μιας ομάδας αναζήτησης εξωγήινου πολιτισμού που συνιδρύθηκε από το Beijing Normal University, το Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, Zhang Tonjie.

Η ομάδα του Sky Eye εντόπισε δύο σειρές ύποπτων σημάτων το 2020 κατά την επεξεργασία δεδομένων που συλλέχθηκαν το 2019 και βρήκε ένα άλλο ύποπτο σήμα το 2022 κατά την παρατήρηση εξωπλανητών – πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αναφερόταν στο δημοσίευμα. Ο Zhang δήλωσε ότι τα ύποπτα σήματα θα μπορούσαν επίσης να είναι κάποιο είδος ραδιοπαρεμβολής, οπότε απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση. Η απόπειρα της MailOnline να επικοινωνήσει με το Εθνικό Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Κίνας για να σχολιάσει το δημοσίευμα δεν είχε αποτέλεσμα.