Η συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα Σκόπια και η «κοινωνική χειραψία» – Το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΕΞ

Στο περιθώριο του Prespa Dialogue Forum στα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.

Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν εν τέλει στο περιθώριο του Prespa Dialogue Forum στην Αχρίδα, χωρίς, όμως, να υπάρξει εκτενής συζήτηση των δυο ανδρών σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όπως και ο Τούρκος ομόλογός του, ήταν γνωστό ότι έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση να βρεθούν στα Σκόπια και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για το αν και κάτω υπό ποιες συνθήκες θα συναντηθούν.
Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και η επιθετική ρητορική της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, είχαν διαμορφώσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε κίνηση και κάθε λέξη των αξιωματούχων των δυο χωρών αποκτά ξεχωριστή σημασία. Εν τέλει, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου, είχαν μια «κοινωνική χειραψία», όπως ανέφερε στο Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Κάποιο άλλο σχόλιο, για τη συνάντηση των δυο, δεν υπήρξε με τον κ. Δένδια νωρίτερα να έχει προχωρήσει σε δηλώσεις κατά την άφιξή του.

Χωρίς να είναι μυστικό πως βρίσκεται στο «μάτι» της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε κάθε ευκαιρία αποδομεί την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με επιχειρήματα, συγκροτημένο λόγο και πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις στην τουρκική διπλωματία, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα υπάρξει τετ-α-τετ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος έχει επίσης αποδεχθεί πρόσκληση για να βρεθεί στο «Prespa Forum Dialogue» που διεξάγεται στην Αχρίδα.
Ο κ. Δένδιας κατά την άφιξή του στο forum, πάντως, μίλησε για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Άγκυρα. Κάνοντας λόγο για «παράγοντες που θέλουν να οδηγήσουν την περιοχή προς μια κατεύθυνση μακριά από την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες», ήταν σαφές πως αναφέρθηκε στην Τουρκία και στον τρόπο με τον οποίο κινείται στη διεθνή διπλωματία τον τελευταίο μήνα.
«Βρίσκομαι σήμερα στην Αχρίδα, στο “Prespa Forum Dialogue”, για να επαναλάβω μια πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: ότι το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ευρωπαϊκές αξίες, στον κοινό χώρο δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε αρχικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Και αυτό το οποίο πρέπει, με μεγάλη προσπάθεια να αποκρουστεί, είναι οι οποιεσδήποτε επιρροές παραγόντων που θα ήθελαν να οδηγήσουν αυτή την περιοχή προς μια άλλη, διαφορετική κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση διαφορετική από την ΕΕ, το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αξίες», συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.