Τουρκία: Θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

Προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα τα οποία κατά τη γνώμη του αποδεικνύουν τον βάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών.

H ρητορική της Τουρκίας περί υποχρέωσης της Ελλάδας να αποστρατιωτικοποιήσει νησιά του Αιγαίου αναμένεται να κορυφωθεί στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah αποκαλύπτει στο κυριακάτικο πρωτοσέλιδό της ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να θέσει το θέμα στους συμμάχους προσκομίζοντας μάλιστα και έγγραφα τα οποία κατά τη γνώμη του αποδεικνύουν τον βάσιμο των τουρκικών ισχυρισμών.

Τουρκική επιδίωξη σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι να πειστούν οι Σύμμαχοι ότι η Ελλάδα παραβιάζει όρους των συνθηκών της Λωζάννης (1923) και του Παρισιού (1947) χαρακτηρίζοντας ως πρόκληση την επίσκεψη Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά (δηλαδή σε ελληνικό έδαφος).

Ωστόσο, είναι αμφίβολο το τι θα καταφέρει η Τουρκία με μία τέτοια τακτική την ώρα μάλιστα που βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τη συμμαχία για να άρει τις επιφυλάξεις της για την είσοδο στη συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η ελληνική πλευρά εννοείται ότι έχει ισχυρά επιχειρήματα για να αποκρούσει αυτού του είδους τη διπλωματική επίθεση τα οποία, αν χρειαστεί, θα αναλυθούν στη σύνοδο της συμμαχίας.

Θέμα τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα με πρώτο σταθμό τη Ρώμη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, ξεκινάει ένας διπλωματικός μαραθώνιος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Δένδιας: Στην κλιμάκωση απαντάμε με ψυχραιμία

«Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Στην κλιμάκωση αυτή απαντάμε σθεναρά αλλά ψύχραιμα. Με μία σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε «εκπτώσεις» στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Κόβει τις σχέσεις και με την ελληνική πλευρά

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν προηγουμένως φρόντισε να ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις  σημειώνοντας ότι είναι οριστική η απόφασή του να μην υπάρξουν από εδώ και πέρα συναντήσεις με την ελληνική πλευρά.

Στο μήνυμα Μητσοτάκη προς τη γείτονα «να επανέλθουμε σύντομα σε ήρεμα νερά, κρατώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας»,  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε με νέες απειλές για τα νησιά του Αιγαίου και νέες προσωπικές επιθέσεις κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, μην αφήνοντας έτσι περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης.

Στη χείρα φιλίας που έτεινε για ακόμα μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος έκρινε σκόπιμο για ακόμα μια φορά να απαντήσει πως για το θέμα των ελληνικών νησιών και την αποστρατιωτικοποίησή τους «δεν αστιεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!».

Φόβοι για θερμό επεισόδιο – «Η Τουρκία δυστυχώς διαμορφώνει το σκηνικό»

Πάντως ο Kώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου, εκτιμά πως η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί για μήνες, τονίζοντας ότι «είναι πια καιρός να αποδεχτούμε ότι την κανονικότητα στην ελληνοτουρκικές σχέσεις τη διαμορφώνει ο Ερντογάν».

Μιλώντας στην ΕΡΤ,  για την προκλητική ρητορική της Τουρκίας ο κ. Υφαντής υπενθύμισε ανάλογες σκληρές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εις βάρος διαφόρων ηγετών. «Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο κ. Ερντογάν έχει ταυτίσει το δικό του καλό και τη δική του ανάλυση με την τουρκική».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πώς για ότι συμβαίνει στην Τουρκία υπεύθυνος είναι ο Ερντογάν και «δε θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα θερμό επεισόδιο, δηλαδή μια σκόπιμη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτό είναι στους τουρκικούς σχεδιασμούς».

Σύμφωνα με τον αναλυτή διεθνών σχέσεων «ο Ερντογάν παλεύοντας για την πολιτική του επιβίωση θέλει να εγκλωβίσει όλη τη δημόσια συζήτηση σε αυτό το πεδίο για να μη συζητάει άλλα ζητήματα».

Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν

Όπως εκτίμησε, ο κ. Υφαντής, τις επόμενες εβδομάδες αλλά και μήνες αν δεν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο: «Βλέπω να συνεχίζεται η ένταση. Να βγαίνουν πάλι ερευνητικά σε περιοχές που θα μας ενοχλήσουν πάρα πολύ και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στρατιωτικά».

Εξήγησε μάλιστα, ότι η Τουρκία επειδή είναι επιτιθέμενη την ελληνοτουρκική δυάδα, είναι πάντοτε ένα βήμα μπροστά. «Είναι εκείνη που διαμορφώνει το σκηνικό. Έχει καταφέρει να μεταφέρει το αφόρητο δίλημμα της κλιμάκωσης σε εμάς», ανέφερε σχετικά.

«Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση»

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όποτε ο Ερντογάν πιέζεται από το εξωτερικό, κάνει κάποια αναδίπλωση, αλλά αυτή συνήθως δεν κρατάει πολύ. Όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα στην Ουκρανία έσπευσε να συναντήσει τον Έλληνα ΠΘ. Δεν πέρασε μία εβδομάδα και γυρίσαμε σε όσα γίνονταν πριν τη συνάντηση», σχολίασε, μιλώντας στο MEGAο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Νομίζω ότι οι Τούρκοι σύντομα θα γυρίσουν στην ίδια ρητορική. Προσπάθησαν να ρίξουν τους τόνους προχθές, και εχθές παρενόχλησαν το ελικόπτερο του κ. Χαρδαλιά. Οι Τούρκοι θα αξιοποιήσουν κάθε περίπτωση για να μας επαναφέρουν σε ένταση. Προσπαθούν να μη φανεί ότι φέρουν την ευθύνη. Η ένταση και η ρητορική του Ερντογάν είναι ραγδαία αυξανόμενη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ψυχραιμία από την Αθήνα

Πάντως η  Αθήνα, παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και ταυτόχρονα ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα.

Ενδεικτικά είναι, όσα είπε μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Τάκης Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός για αποτροπή ενεργειών που θα πλήξουν τη χώρα.

Η Αθήνα, δεν αποκλείει, το ενδεχόμενο, η τουρκική ηγεσία, να επιχειρήσει εκτός των άλλων, να εργαλειοποιήσει ξανά το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

«Υπάρχει σχεδιασμός, δράση και πράξεις. Η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, ένας πολύ σημαντικός αριθμός, περίπου 1.000 παράνομων μεταναστών, επιχειρούν καθημερινά να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και αποτρέπονται. Η Ελλάδα δεν επιτρέπει την παραβίαση των συνόρων της, που είναι σύνορα και της ΕΕ. Είμαστε εκεί και θα είμαστε εκεί σεβόμενοι τους κανόνες δίκαιου», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.