Ουκρανία: Απαγορεύσεις για έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών με δύο νόμους

Η βουλή της Ουκρανίας ψήφισε δύο νομοσχέδια που θέτουν αυστηρούς περιορισμούς για τα βιβλία και τη μουσική Ρώσων δημιουργών, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να διακόψει τους πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά την εισβολή της Μόσχας.

Ο ένας νόμος απαγορεύει την εκτύπωση βιβλίων Ρώσων πολιτών, εκτός αν πάρουν την ουκρανική υπηκοότητα. Η απαγόρευση ισχύει μόνο για εκείνους που πήραν ρωσική υπηκοότητα μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991.  

Επίσης, απαγορεύει την εισαγωγή, για εμπορικούς σκοπούς, βιβλίων που έχουν εκτυπωθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Ειδική άδεια θα απαιτείται για την εισαγωγή βιβλίων στα ρωσικά, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. 

Ο δεύτερος νόμος απαγορεύει να ακούγεται μουσική Ρώσων συνθετών (όσων είχαν την υπηκοότητα μετά το 1991) στα ΜΜΕ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιπλέον, αυξάνεται το ποσοστό χρήσης της ουκρανικής γλώσσας και ουκρανικής μουσικής στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να υπογράψει τους δύο νόμους προκειμένου να τεθούν σε ισχύ και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχει κάποια ένσταση για αυτούς. Αμφότερα να νομοσχέδια έλαβαν ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο- μεταξύ άλλων από βουλευτές που παραδοσιακά θεωρούνταν φίλα προσκείμενοι προς το Κρεμλίνο- όπως και από τα περισσότερα ουκρανικά ΜΜΕ. 

«Οι νόμοι είναι σχεδιασμένοι για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς συγγραφείς να μοιραστούν ποιοτικό περιεχόμενο με το ευρύτερο δυνατό κοινό, που μετά τη ρωσική εισβολή δεν αποδέχονται όποιο ρωσικό δημιουργικό προϊόν», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο. 

Οι δύο νέοι νόμοι είναι ένα ακόμη βήμα στη μακρά πορεία της Ουκρανίας για την αποτίναξη της κληρονομιάς εκατοντάδων χρόνων διακυβέρνησης της Μόσχας. Η διαδικασία- που παλιότερα αναφερόταν ως «αποκομμουνιστικοποίηση» και τώρα αποκαλείται συχνότερα «απορωσοποίηση»- είναι σύμφωνα με το Κίεβο απαραίτητη προκειμένου να ανατραπούν πολιτικές αιώνων οι οποίες στόχευαν στο να συνθλίψουν την ουκρανική ταυτότητα. 

Η Μόσχα, από την άλλη, υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες του Κιέβου για την εδραίωση των ουκρανικών στην καθημερινότητα καταπιέζει τον μεγάλο αριθμό ρωσόφωνων πολιτών, των οποίων τα δικαιώματα υποστηρίζει το Κρεμλίνο ότι υπερασπίζεται με τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Guardian/ Reuters