Τα παράξενα εως απρόσμενα των πόθεν έσχες βουλευτών

Δεν είναι μόνο τα εισοδήματα, οι μετοχές και οι καταθέσεις που κινούν το ενδιαφέρον στα πόθεν έσχες των πολιτικών που δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα.

Παραδοσιακά, υπάρχουν και εκείνοι που, πέραν των επενδυτικών τους συμμετοχών, δείχνουν μια ιδιαίτερη αδυναμία σε πιο παράδοξες επιλογές.

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, Νίκος Μανιός έχει ανοίξει θυρίδα σε τράπεζα από το 2008, που, όπως αναφέρει, περιέχει στο εσωτερικό της 15 χρυσές λίρες και κοσμήματα από την κληρονομιά της μητέρας τής συζύγου του.

Ο Κλέων Γρηγοριάδης του ΜέΡΑ25, από την άλλη, που καθημερινά σχεδόν κατακεραυνώνει τους ολιγάρχες από το βήμα της Βουλής, έχει συμμετοχή σε ακίνητα της Μυκόνου (ένα εκ των οποίων διαθέτει πισίνα εμβαδού 100 τ.μ.!

Ο δε Γιάννης Ανδριανός της ΝΔ δηλώνει στο «πόθεν έσχες» του τρακτέρ που έχει αγοράσει το 1994, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει συμμετοχές σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από κληρονομιά.

Στην κοινοβουλευτική παράδοση είναι και οι λάτρεις του υγρού στοιχείου, με τους Γ. Βαρουφάκη, Σ. Σακοράφα και Π. Πολάκη να διαθέτουν σκάφος (ή βάρκα σε άλλες περιπτώσεις) και τον Σπ. Λιβανό να δηλώνει ταχύπλοο από το 2015.

Στα άλλα ενδιαφέροντα, ο Στ. Κούλογλου εμφανίζει καταθέσεις που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, εμφανίζει καταθέσεις 701 ευρώ και κανένα ακίνητο.

«Ριγμένη» θα πρέπει να νιώθει και η Μ. Απατζίδη του ΜέΡΑ25, η οποία και αυτή, πέραν της βουλευτικής αποζημίωσης, δηλώνει καταθέσεις λιγότερες από 4.000 ευρώ, χωρίς όμως ακίνητα, μετοχές ή κάποιο μέσο μεταφοράς.

Σε αυτούς που χρωστάνε πάντως, αίσθηση προκαλεί η περίπτωση του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος εμφανίζει να οφείλει μέσω φόρων και τελών προς το ελληνικό δημόσιο 194.000 ευρώ, εκ των οποίων έχει πληρώσει τα 60.000 ευρώ.

Αυξημένα έσοδα πάντως για το 2020 εμφανίζει και ο πρώην επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος δηλώνει 170.000 ευρώ από ακίνητα και 2.211.000 από διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή τη φορά, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, φρόντισε έγκαιρα να ενημερώσει με δελτίο τύπου πως η συμμετοχή που παραδοσιακά εμφανίζει σε 122 ακίνητα αφορούν σε εγγραφές σε μόνο ένα κτίριο και πως το συνολικό ποσοστό της συμμετοχής του δεν υπερβαίνει το 11%.

Ιδιαίτερα προβληματική εμφανίζεται ωστόσο η περίπτωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού, ο οποίος, παρότι δεν εμφανίζει εισόδημα, έχει 19 δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 1.678.651 ευρώ.

Μεγάλα δανεικά ανοίγματα επίσης εμφανίζει και ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος οφείλει πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Πηγή:  iefimerida.gr