Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Παραπέμπονται 21 από τους 24 κατηγορούμενους για πλημμελήματα -Και η Ρένα Δούρου

Την παραπομπή στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου 21 εκ των συνολικά 24 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, συντασσόμενοι με την έφεση του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μεϊδάνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο είχε διατάξει την περαιτέρω έρευνα για το κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο σε βάρος πέντε αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και είχε αποφασίσει την απαλλαγή 10 κατηγορουμένων από την Αστυνομία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή, 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ηλικιωμένος που προκάλεσε την πυρκαγιά, ο οποίος θα λογοδοτήσει επιπλέον και για εμπρησμό από αμέλεια.

Μάτι: Ποιοι παραπέμπονται στο εδώλιο

Ανάμεσα στα πρόσωπα που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους  χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Τελικά, μόνο τρεις αστυνομικοί απαλλάσσονται, καθώς το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε πως δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη,  κρίνοντας επαρκείς τις εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.