Η πρώτη χώρα που ξεμένει από καύσιμα

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της. Η χώρα με 22 εκατομμύρια πληθυσμό, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, έχει πρόβλημα να προμηθευτεί τα βασικά αγαθά για τον λαό της. Τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα επαρκούν για λίγες ημέρες ακόμα, με τον κίνδυνο να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές να είναι ορατός.

Μάλιστα η κατάσταση με την επάρκεια στα καύσιμα είναι τόσο άσχημη που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεσμεύει όσα καύσιμα υπάρχουν στη χώρα και θα τροφοδοτεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα, όπως δημόσιες συγκοινωνίες, ασθενοφόρα και οχήματα του κράτους.

Σύμφωνα με το Reuters, τα εργοστάσια ένδυσης που υπάρχουν στη χώρα και είναι η κύρια πηγή εισοδήματος αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αφού έχουν καύσιμα για λιγότερο από μία εβδομάδα, και ο κίνδυνος να σταματήσει η παραγωγή, είναι ένα το επικρατέστερο σενάριο.

Τα σχολεία κλείνουν για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, ενώ όσοι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι ήδη τους έχει ανακοινωθεί να μείνουν στις οικίες τους.

Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο, όπως και οι προσπάθειες των κατοίκων της Σρι Λάνκα να φύγουν από τη χώρα. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το ΔΝΤ ώστε να διασωθεί η χώρα, με ένα δανεισμό εξπρές, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση γρήγορα.